Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

«Ό Άρχοντας της Μεσογείου»

Άποψη για το βιβλίο της Εύης Ρούτουλα 

Με ένα μεστό κείμενο και με ευθύγραμμη αφήγηση η συγγραφέας Εύη Ρούτουλα μας οδηγεί στα μονοπάτια της ιστορίας. Σε ένα ταξίδι στον χωροχρόνο. 
Ο άρχοντας της μεσογείου δεν είναι ένα συνηθισμένο μυθιστόρημα. Δεν χαρακτηρίζεται από έναν κεντρικό χαρακτήρα και μια βασική πλοκή αλλά από πολλούς πρωταγωνιστές και πολλές δευτερεύουσες πλοκές.

Οι οποίες έχουν ως κοινό τους σημείο τον «Άρχοντα» που μπορεί να παρουσιάζεται σε κάθε κεφάλαιο για λίγο-εκτός από το πρώτο όπου μαθαίνουμε για την ιστορία του-αλλά καταφέρνει να αποτελέσει συνδετικό κρίκο και να οδηγεί την εξέλιξη των επιμέρους ιστοριών.

Η μη ύπαρξη βασικής πλοκής δεν στερεί καθόλου από τον αναγνώστη την αγωνία για το τι θα συμβεί στις επόμενες σελίδες. Αντιθέτως την αυξάνει γιατί ο αναγνώστης αφήνεται στο ταξίδι εντός του τούνελ της ιστορίας.

Ο χώρος και ο χρόνος του μυθιστορήματος μεταβάλλονται σε κάθε κεφάλαιο δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα μωσαϊκό από εικόνες, ήχους και ντοπιολαλιές.

Είναι εμφανής η ιστορική έρευνα που έχει κάνει η συγγραφέας. Επίσης αξίζει ιδιαίτερης προσοχής ο χειρισμός της γλώσσας.

Με ένα κείμενο να ισορροπεί ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα η Εύη Ρούτουλα κατόρθωσε να μας δώσει μια ευκαιρία για μια βουτιά στο παρελθόν και να κάνει τον αναγνώστη κοινωνό των δικών της γνώσεων.

Του Γιάννη Αποστολόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου