Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

«Amore»

Η Σβετλάνα Ζαχάροβα έρχεται στην Ελλάδα για δύο παραστάσεις στο ΜΜΑ
Σχετική εικόνα
Η κορυφαία χορεύτρια του κόσμου έρχεται για δύο παραστάσεις, στις 24 και 25 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γεμάτη πάθος και ενέργεια. Η Σβετλάνα Ζαχάροβα σε μια σύγχρονη χορευτική εκδοχή της αγάπης θα παρουσιάσει το σπονδυλωτό αριστούργημα «Amore».

Οι φημισμένοι χορογράφοι Patrick de Bana, Marguerite Donlon και Γιούρι Ποσόκοφ, με κοινή αναφορά στην έννοια «αγάπη», δημιούργησαν αποκλειστικά για τη Σβετλάνα τρεις αριστουργηματικές χορογραφίες.

Μαζί της στη σκηνή, τρεις κορυφαίοι σολίστ των Μπολσόι, ο Ντένις Ροντκίν, ο Ντένις Σαβίν και ο Μιχαΐλ Λομπούχιν, το νέο χορευτικό ίνδαλμα της Ρωσίας, μαζί με 20 σολίστ.

Η Σβετλάνα Ζαχάροβα, αδιαμφισβήτητα παραμένει πάντα η σημαντικότερη και διασημότερη εν ζωή χορεύτρια στον κόσμο μας. Στο αποκορύφωμα τής τεράστιας καριέρας της στην κλασική σκηνή, επιχειρεί με επίσης τεράστια επιτυχία το θαρραλέο βήμα στην αντίπερα, μοντέρνα όχθη, ανεβάζοντας με τον μοναδικό, δικό της τρόπο, τον σύγχρονο χορό πάνω στις πουέντ.

Μοντέρνα, ερωτική, εκρηκτική, ανατρεπτική, ιέρια του σύγχρονου χορού. Υπερθετικοί χαρακτηρισμοί που της απένειμαν πρόσφατα οι φίλοι της μοντέρνας χορευτικής φόρμας και έρχονται να προστεθούν σε κείνους που της είχε χαρίσει χρόνια τώρα ο κόσμος του κλασικού μπαλέτου: ζωντανός θρύλος, ντίβα, τσαρίνα του κλασικού χορού.

Το Amore έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Μάιο του 2017, στο Θέατρο «Luciano Pavarotti» της Μόντενα στην Ιταλία.

Όπως λέει η ίδια, το «Amore» το έκανε «γιατί και οι τρεις πράξεις αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικές πτυχές της αγάπης και η αγάπη πρέπει να είναι παρούσα σ’ όλη την παράσταση. Και ο τίτλος είναι απλά μία λέξη που δεν χρειάζεται μετάφραση…».

1) «Francesca da Rimini», σε χορογραφία του Yuri Possokhov, μόνιμου χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο. Αφηγείται την τραγική ιστορία δύο εραστών που καταδικάστηκαν στην αιώνια τιμωρία. Μία ιστορία που ενέπνευσε για την μουσική σύνθεση τον Τσαϊκόφσκι, η διάσημη ιστορία της Φραντζέσκας και του Πάολο από την κόλαση του Δάντη.

2) «Rain Before it Falls», λιμπρέτο για τρεις σολίστες, σε χορογραφία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Vienna State Ballet, διάσημου χορογράφου Patrick de Bana, που μάλιστα ερμηνεύει κι έναν από τους ρόλους. «Ένα δωμάτιο, μια γυναίκα, δύο άντρες, αγάπη. Ένα τρίγωνο αγάπης και έρωτα, αρμονία, επιθυμία, πάθος, αποτυχία, κενότητα». Μυστηριακό, ατμοσφαιρικό και αφαιρετικό, το έργο συνδυάζει μ’ ένα μοναδικό τρόπο την κλασική μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπάχ και του Οτορίνο Ρεσπίγκι, με τα μοντέρνα ηλεκτρονικά ακούσματα του Κάρλος Πίνα-Κουιντάτα.

3) «Strokes Through the Tail», σε χορογραφία της Marguerite Donlon από την περίφημη Donlon Dance Collective του Βερολίνου. Ένα εξαιρετικό φινάλε, στηριγμένο πάνω στην 40η συμφωνία του Μότσαρτ και με κοστούμια του διάσημου σχεδιαστή Igor Chapurin. Εδώ η μεγάλη Σβετλάνα, χορεύοντας με πέντε άνδρες σολίστες, μας καληνυχτίζει αφήνοντας την αύρα της στις πιο μαγευτικές φθινοπωρινές νύχτες μας.

Γεμάτη πάθος κι ενέργεια, ερμηνεύοντας μία σύγχρονη χορευτική εκδοχή της αγάπης, σ’ ένα σπονδυλωτό αριστούργημα – γέφυρα ανάμεσα στον μοντέρνο και στον κλασικό χορό. Σ’ έναν πρωτοφανή για οποιαδήποτε σολίστα χορευτικό μαραθώνιο 90 λεπτών, σε μία επί σκηνής - κατάθεση ψυχής. Σε μία στενή -απίστευτης διάρκειας- επαφή της Ζαχάροβα με το κοινό της, με την αγάπη (amore) πανταχού παρούσα.

Η Απόλυτη Μπαλαρίνα των διάσημων Μπολσόι (prima ballerina assoluta), το πιο λαμπρό αστέρι όχι μόνον της Ρωσίας αλλά και σύμπασας της διεθνούς χορευτικής σκηνής, το μήλον της έριδος ανάμεσα στα μεγαλύτερα μπαλέτα του πλανήτη Γη (Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα του Παρισιού, American Ballet Theater και Covent Garden), επιλέγει αυτή τη φορά, το Μέγαρο Μουσικής και την Αθήνα.

Σβετλάνα Ζαχάροβα 
Άρχισε σπουδές χορού στα 10 χρόνια της, στη σχολή του Κιέβου. Σε ηλικία 15 ετών βραβεύθηκε στο διαγωνισμό της φημισμένης Ακαδημίας Βαγκάνοβα της Αγίας Πετρούπολης και εισήχθει στην τελευταία τάξη, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της Ακαδημίας. 
Το 1996, μόλις 17 ετών, εντάχθηκε στα Μπαλέτα Kirov (Mariinsky) της Αγίας Πετρούπολης και ένα χρόνο αργότερα έγινε σολίστ, ερμηνεύοντας με μεγάλη επιτυχία τη Ζιζέλ. 
Το 2003 αποδέχεται την πρόσκληση των Μπολσόι, γίνεται η Prima Αssoluta του διάσημου μπαλέτου και ερμηνεύει ανεπανάληπτα όλους τους πρώτους ρόλους του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου. 
Από το 2000 επίσης συνεργάζεται ανελλιπώς με το New York City Ballet, τις Όπερες Παρισιού και Ρώμης, τα Μπαλέτα του Τόκιο, το American Ballet Theatre και τη Σκάλα του Μιλάνου. Ανάμεσα στα βραβεία που έχει αποσπάσει, ξεχωρίζει ο τίτλος «Καλλιτέχνης του Λαού της Ρωσίας». Το 2008 εξελέγη βουλευτής του Ρωσικού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου