Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

«Με τη σκέψη στην πατρίδα»

Θεατρική παράσταση από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη Θεσσαλονίκη
Το θεατρικό έργο της Ιωάννας Στεφανίδου «Με τη σκέψη στην πατρίδα» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «Πολιτική Σκηνή» της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σάββατο 13 Μάη, στις 7 μ.μ., στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΚΘΒΕ - Εθνικής Αμύνης 2), στη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Ελένης Μακίσογλου.

Μετά τη λήξη του μεγαλειώδους αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στα τέλη του 1949, χιλιάδες μαχήτριες και μαχητές αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Οι σοσιαλιστικές χώρες, και πρώτη απ' όλες η Σοβιετική Ενωση, τους υποδέχτηκαν, τους αγκάλιασαν, γιάτρεψαν τις πληγές τους και τους έδωσαν τη δυνατότητα να μορφωθούν, να δουλέψουν, να πάρουν μέρος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Το θεατρικό έργο «Με τη σκέψη στην πατρίδα» ακολουθεί τη ζωή των ηρώων - πολιτικών προσφύγων - μέχρι τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα και την προσπάθειά τους να ριζώσουν και πάλι στην πατρίδα.


Η Βούλα Καραμπίδου, εκ μέρους της «Πολιτικής Σκηνής», περιγράφει πώς συγκεντρώθηκαν οι μαρτυρίες πάνω στις οποίες βασίστηκε το έργο, πώς δημιουργήθηκε η θεατρική ομάδα των πολιτικών προσφύγων, αλλά και για το χρέος που έχουν οι απόγονοι των πολιτικών προσφύγων, να μην επιτρέψουν να σβήσει από τις μνήμες των ανθρώπων ο σοσιαλισμός:

«Σήμερα ζούμε σε μια εποχή όπου η αστική τάξη συνειδητά παραποιεί και διαστρεβλώνει την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Ο σοσιαλισμός και τα επιτεύγματά του συκοφαντούνται, απαξιώνονται. Γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την άρχουσα τάξη για να σβήσει ο σοσιαλισμός από τη μνήμη των ανθρώπων.

Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι απόγονοί τους, που γεννηθήκαμε στο σοσιαλισμό, αποτελούμε τους αδιάψευστους μάρτυρες ότι ο σοσιαλισμός υπήρξε, ικανοποίησε τις λαϊκές ανάγκες και πρόσφερε απλόχερα σε μας τη διεθνιστική του αλληλεγγύη.

Την άνοιξη του 2014, για τις ανάγκες εκδήλωσης για τη γυναίκα στο σοσιαλισμό, στην Καλαμαριά από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τους απογόνους των πολιτικών προσφύγων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια όπου οι ίδιες οι γυναίκες πολιτικοί πρόσφυγες θα μιλούσαν για τη ζωή που έζησαν στο σοσιαλισμό.

Ξεκίνησε η συλλογή υλικού από δημοσιευμένα βιβλία, άρθρα, προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, σημειώματα, επιστολές, προσωπικές αναμνήσεις, φωτογραφίες.

Ήταν και εξακολουθεί να είναι συγκινητική η ανταπόκριση των πολιτικών προσφύγων απ' όλη την Ελλάδα στο κάλεσμα αυτό. Εκατοντάδες στόματα άνοιξαν με χαρά και συγκίνηση. Φωτογραφίες βγήκαν απ' τα οικογενειακά άλμπουμ. Ξεχείλισαν τα συναισθήματα.

Σ' αυτές τις μαρτυρίες βασίστηκαν οι ηρωίδες και οι ήρωες του θεατρικού έργου "Με τη σκέψη στην πατρίδα", το οποίο γράφτηκε από την Ιωάννα Στεφανίδου, η οποία αποτύπωσε τη ζωή μας και τη λαχτάρα μας για επαναπατρισμό με απόλυτη πιστότητα.

Μέσα σ' αυτό το πνεύμα και στο πλαίσιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δημιουργήθηκε και η θεατρική ομάδα "Πολιτική Σκηνή", η οποία αποτελείται από απογόνους πολιτικών προσφύγων και φίλους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Σκοπός της "Πολιτικής Σκηνής" είναι να προβάλλει τον πολιτικό χαρακτήρα της τέχνης και να υπηρετήσει την αναγκαιότητα του αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την επικράτηση του σοσιαλισμού.

Συνεχίζουμε και συγκεντρώνουμε υλικό με τεκμήρια και προσωπικές μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ και πολιτικών προσφύγων με σκοπό την αξιοποίησή του στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Κόμμα. Όλο το υλικό θα παραδοθεί στο Αρχείο του ΚΚΕ, το οποίο αποτελεί τον φυσικό και ηθικό αποδέκτη αυτής της κληρονομιάς.

Το τελευταίο διάστημα αποκτήσαμε έναν δικό μας χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου οι απόγονοι των πολιτικών προσφύγων θα μπορούμε να συναντιόμαστε και να οργανώνουμε εκδηλώσεις, εκθέσεις, μουσικές βραδιές, συζητήσεις, κινηματογραφικές προβολές με το βλέμμα στραμμένο πάντα στο σοσιαλισμό και τα επιτεύγματά του.

Εμείς οι απόγονοι των πολιτικών προσφύγων έχουμε χρέος και ευθύνη να μην επιτρέψουμε να σβήσει από τις μνήμες των ανθρώπων ο σοσιαλισμός. Το χρωστάμε στους γονείς μας, τους αγωνιστές του ΔΣΕ. Το χρωστάμε και στις χώρες του σοσιαλισμού για όσα μας πρόσφεραν μέχρι τον επαναπατρισμό μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου