Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Εικαστικό αφιέρωμα στον William Shakespeare

30 Έλληνες ζωγραφίζουν Σαίξπηρ στην αίθουσα τέχνης «ena»
Αποτέλεσμα εικόνας για William Shakespeare
Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος τετρακοσίων χρόνων από τον θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους δραματουργούς όλων των εποχών, η αίθουσα τέχνης «ena» παρουσιάζει, από τις 15 Σεπτέμβρη και έως 22 Οκτώβρη την ομαδική έκθεση με τίτλο «Αφιέρωμα στον William Shakespeare» και υπότιτλο τη γνωστή φράση του «Ο σκοπός της Τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα».

Τριάντα Ελληνες εικαστικοί εργάστηκαν πάνω στο θέμα για να αποτίσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε μια προσωπικότητα η οποία, παρόλο που έζησε και δημιούργησε πριν από τέσσερις ολόκληρους αιώνες, κατόρθωσε με την ιδιοφυΐα του, την απαράμιλλη ευρύτητα πνεύματος και την καλλιτεχνική του ευαισθησία να υπερβεί τον χρόνο, τον χώρο, τις πολιτικές και κοινωνικές συμβάσεις.

Έτσι, μέσα από πρωτογενείς εικαστικές δημιουργίες, που αντλούν την έμπνευσή τους από έργα του μεγάλου βάρδου, καταγράφονται εικαστικά, με μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο, τα στιγμιότυπα μιας πνευματικής συνεύρεσης που κατόρθωσε να υπερκεράσει χρονικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά εμπόδια.

«Πράγματι, είναι ίσως αδύνατον να συλλάβουμε εξ ολοκλήρου τον βαθμό στον οποίο τα έργα του Σαίξπηρ έχουν επηρεάσει τον σύγχρονο κόσμο όχι μόνο καλλιτεχνικά, γλωσσικά ή πολιτιστικά, αλλά ακόμη και σε θέματα κοινωνικών, ηθικών και αισθητικών δομών» σημειώνει η ιστορικός τέχνης-αρχαιολόγος Χρ. Σωτηροπούλου.

Και συνεχίζει: «Μόνο αν προσπαθούσαμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς την άμεση ή έμμεση παρουσία των έργων του Σαίξπηρ θα μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε σε όλη της την έκταση την καθολικότητα της παρουσίας του σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς μας αφού μιλάμε, ερωτευόμαστε, αστειευόμαστε και ονειρευόμαστε συνειδητά αλλά και ασυνείδητα δανειζόμενοι φράσεις, εικόνες και αξίες από τα έργα του».

Γιώργος Καρακάσογλου «Helena a Gentlewoman»
Γιώργος Καρακάσογλου «Helena a Gentlewoman»
Συμμετέχουν:

Δημήτρης Αναστασίου, Σύλβια Αντωνιάδη, Εύα Αποστολάτου, Ερμιόνη Αρνίδου, Αγγέλικα Βαξεβανίδου, Ειρήνη Βογιατζή, Λεωνίδας Γκέλος, Χριστίνα Γκόλνα, Μαρία Διακοδημητρίου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Σταμάτης Θεοχάρης, Γιώργος Καρακάσογλου, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Γεωργία Κοκκίνη, Νίκος Κόνιαρης, Σοφία Κυριακού, Αλεξάνδρα Μαράτη, Χρήστος Μπαϊκούσης, Λίλα Μπελιβανάκη, Γεύσω Παπαδάκη, Βιβή Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πέτρουλα, Αχιλλέας Πιστώνης, Θανάσης Ραχούτης, Γιώργος Σαλταφέρος, Νίκος Σίσκος, Κατερίνα Χαδουλού, Αθηνά Χατζή, Βιργινία Φιλιππούση, Georgia Fambris.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου