Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η Λογοτεχνία στην Ελλάδα της κρίσης

Πλούταρχος Πάστρας - «Το Αιγαίο της προσφυγιάς»
Αποτέλεσμα εικόνας για aylan
Ο πολιτιστικός ιστότοπος «Πολιτιστική Ατζέντα», διοργανώνει σειρά δημοσιεύσεων σε ζητήματα που αφορούν τη Λογοτεχνία και πρώτο μας θέμα είναι: «Η Λογοτεχνία στην Ελλάδα της κρίσης».
Ευχαριστούμε το νέο ποιητή Πλούταρχο Πάστρα, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και μας έστειλε το αδημοσίευτο ποίημά του με τίτλο «Το Αιγαίο της προσφυγιάς» που δημοσιεύουμε:

«Το Αιγαίο της προσφυγιάς»

Ο θάνατος το πέλαγος οργώνει,
οι παραλίες γέμισαν παιδιά,
ασφυκτικά η προσφυγιά φουντώνει
και οι ζωές γαντζώνουν τα σκαριά.

Κουφάρια κολυμπούν μπροστά στην πόλη,
οι οδηγοί τους παίρνουν τα λεφτά,
άνθρωποι για γεμάτο πορτοφόλι,
τις ψυχές εμπορεύουν στα κλεφτά.

Στοιβάζουν οι ηγέτες στα πορνεία,
απόγνωση, ελπίδες και μωρά,
τους έκαναν τα όνειρα σφαγεία,
την περηφάνια ρίξαν στην πηρά.

Κι εσένα μεγαλόκαρδη Ευρώπη,
των ιδεών μητέρα γηραιά,
την ανθρωπιά στην κόψαν ξυλοκόποι
ή στην έφαγαν τ’ άγρια πουλιά;

Σου βρίσκεται αγάπη για να δώσεις;
Μια στέγη, ένα πιάτο, μια αγκαλιά;
Στην ψυχή ένα δάκρυ να ριζώσεις,
γι’ αυτούς που ξεβραστήκαν στη στεριά;

Μα τι λέω συ είσαι ο Ηρώδης,
του Αϊλάν ο άγριος φονιάς,
του αίματος ο λάτρης, ο κτηνώδης,
που μια καρδούλα έπνιξες με μιας.
Πλούταρχος Πάστρας

Πλούταρχος Πάστρας
Ο Πλούταρχος Πάστρας είναι νέος ποιητής. Γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα και κατάγεται από την Πάστρα Κεφαλληνίας. Είναι φοιτητής. Σε ηλικία μόλις 20 ετών κατέβηκε ως Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στις Δημοτικές Εκλογές της 18 ης Μαΐου του 2014 στο Δήμο Γαλατσίου.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Η Κεφαλονίτικη Πρόοδος» και στη μηνιαία εφημερίδα «Γραμμή», ενώ είναι Αρχισυντάκτης της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Ελεύθερη Άποψη Γαλατσίου».

Ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και διηγημάτων από 8 ετών. Έχουν συμπεριληφθεί ποιήματα του σε επτά Ανθολογίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάζεται με τα λογοτεχνικά περιοδικά «Πνευματική Ζωή», «Πνοές Λόγου και Τέχνης», «Δέλεαρ» και τη λογοτεχνική σελίδα «Bonsaistories». Διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής του «2 ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού Bonsaistories».

Έχει διακριθεί σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, όπως Α΄ Βραβείο στον «1ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό Bonsaistories» για το ποίημα του «Ο Έρως», Α΄ Βραβείο στο «Διαγωνισμό Δημοφιλέστερης Ιστορίας» του Περιοδικού «120 ΛΕΞΕΙΣ», Β΄ Βραβείο στο «Διαγωνισμό Ποιοτικής Λημματογράφησης» για το λήμμα του «Μετρική (λογοτεχνία)» της Βικιπαίδειας, Γ΄ Βραβείο στον «Ε΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης Καισάριος Δαπόντες» του Δήμου Σκοπέλου για το ποίημά του «Ραψωδία της εμπνεύσεως», Έπαινο στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2014 με θέμα «Στον καιρό του Παλαιολόγου» της «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ» και του «Συλλόγου Φίλων των Απανταχού Κρυπτοχριστιανών» και Έπαινο στο «Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού» του Δήμου Δράμας για το παραμύθι του «Ο Φρόστυ και ο σκούφος του Αϊ Βασίλη».

Η λογοτεχνική σελίδα του ποιητή στο Facebook είναι: Ποιητικό Ρομάντσο – Πλούταρχος Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου