Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

«Νύχτες Πρεμιέρας»

Τελευταίο τριήμερο προβολών - Διαβάστε το σημερινό πρόγραμμα
Αποτέλεσμα εικόνας για νύχτες πρεμιέρας 2016
Τελευταίο τριήμερο προβολών για τις Νύχτες Πρεμιέρας που ρίχνουν επισήμως αύριο βράδυ αυλαία με την πρώτη προβολή σε ελληνικό έδαφος του θρίλερ «Εκείνη» του Πολ Βερχόφεν, καθώς και με τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ.

Οι μέρες προσφέρονται για κινηματογραφική έξοδο γι' αυτό, εκτός από τα βαριά πυροβολικά των τελευταίων ημερών, υπάρχουν πολλές προτάσεις. Ανάμεσά τους το θρίλερ «Ωμότητες» της πρωτοεμφανιζόμενης Ζουλιά Ντουκορνό, που σόκαρε τις Κάνες και το Τορόντο (με ασθενοφόρο έφευγαν κάποιοι θεατές!) καθώς περιστρέφεται γύρω από τις... ορέξεις μιας φοιτήτριας κτηνιατρικής που από τη χορτοφαγία το γυρνά στον κανιβαλισμό.

Την προσοχή μας αξίζει και ο Χρήστος Πυθαράς που παρουσιάζει απόψε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Ευτυχία» με τους Ξανθή Σπανού, Δημήτρη Αλεξανδρή, Χρήστο Στέργιογλου και Θέμιδα Μπαζάκα. Η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει και το σεμινάριο «Εκπαίδευση στην Εικόνα - Ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου και ανάλυση ταινιών» που πραγματοποιείται από τις 4 μ.μ. και μετά στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Το Σάββατο δεν χάνουμε τις «Εξομολογήσεις» του Ρομπέρτο Αντό (Μέρες Ιταλικού Σινεμά), ένα θρίλερ βγαλμένο από τη σύγχρονη πολιτικοοικονομική πραγματικότητα που διαδραματίζεται σε μια σύνοδο του G8, στην οποία ο επικεφαλής του ΔΝΤ βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιό του. Πρωταγωνιστεί ο πάντα έξοχος Τόνι Σερβίλο («Il Divo») ενώ στα πλαίσια του αφερώματος στον ιταλικό κινηματογράφο θα δούμε και το «Suburra, υπόγεια πόλη» του Στέφανο Σολίμα.

Την Κυριακή, οι προβολές συνεχίζονται με την «Αγέλη» του Αντρου Νιλ και το «Μπλε βελούδο» του Ντέιβιντ Λιντς.

Αφιέρωμα

Το πρώτο συνιστά «μια βίαιη σπουδή πάνω στην αρσενική νοοτροπία της αγέλης» μέσα από την ιστορία ενός νεαρού που γνωρίζει την τυραννία της αμερικανικής κολεγιακής ζωής. Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του ιδρυτή των Νυχτών Πρεμιέρας, Γιώργου Τζιώτζιου, και προβάλλεται σε ψηφιακά αποκαταστημένη 4k κόπια.

Στα sold out του τριημέρου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ντοκιμαντέρ «Βγάλε τον σκασμό: Ο Φρανκ Ζάπα με δικά του λόγια», το «Εκείνη» του Βερχόφεν, η «Εξέλιξη» της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς και η «Επιχείρηση χιονοστιβάδα» του Ματ Τζόνσον, ταινίες που διεκδικούν τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ, όπως και ο «Χορευτής», το ντοκιμαντέρ του Στίβεν Κάντορ για το κακό παιδί του κλασικού μπαλέτου, Σεργκέι Πολούνιν, που έρχεται στην Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος της διοργάνωσης.

Οι προβολές της Παρασκευής

ΔΑΝΑΟΣ 1
6.00 μ.μ. Θ' Διαγωνιστικό Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους
8.15 μ.μ. «Νερούδα» Σκην. Πάμπλο Λαραϊν
11.00 μ.μ. «Ωμότητες» Σκην. Ζουλιά Ντουκουρνό
ΔΑΝΑΟΣ 2
Spotlight στον Τομάς Βασιλέφσκι
6.30 μ.μ. «Πλωτοί ουρανοξύστες» (2013)
8.30 μ.μ. «Επιχείρηση χιονοστιβάδα» - Διεθνές Διαγωνιστικό Σκην. Ματ Τζόνσον
10.30 μ.μ. «Εξέλιξη» - Διεθνές Διαγωνιστικό Σκην. Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς
IDEAL
6.00 μ.μ. Αφιέρωμα στον Λουί Μαλ «Αντίο παιδιά» (1987)
8.00 μ.μ. Αφιέρωμα στον Νίκο Τριανταφυλλίδη «Οι αισθηματίες» (2014)
10.30 μ.μ. «Δυο καρδιές» Σκην. Κατέλ Κιγιεβερέ
ODEON ΟΠΕΡΑ 1
6.00 μ.μ. «Ο αποστάτης» Σκην. Φεντερίκο Βερόζ «Ρέστα» Σκην. Νίκος Παναγιωτόπουλος
8.00 μ.μ. «Ευτυχία» Σκην. Χρήστος Πυθαράς, Νίκος Νιαμονιτάκης
10.30 μ.μ. «Στη σκιά του φόβου» - Διεθνές Διαγωνιστικό Σκην. Μπαμπάκ Ανβάρι
ODEON ΟΠΕΡΑ 2
7.00 μ.μ. «Βγάλε τον σκασμό: Ο Φρανκ Ζάπα με δικά του λόγια» - Μουσικό Διαγωνιστικό Σκην. Τόρστεν Σέτε Αφιέρωμα στον Λουί Μαλ
9.00 μ.μ. «Επώνυμο Λακόμπ, Ονομα: Λισιέν» (1974)
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
6.00 μ.μ. «Η τρικυμία» (1979) Σκην. Ντέρεκ Τζάρμαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου