Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

«Chasseurs de livres» - Κυνηγοί Βιβλίων

Μαθητές κυνηγούν βιβλία αντί για Pokemon στο Βέλγιο

Μια παραλλαγή του γνωστού Bookcrossing, της ξακουστής δραστηριότητας των βιβλιόφιλων, αυτή τη φορά εμπνευσμένη από το επίσης δημοφιλές Pokemon Go, το ψηφιακό κυνήγι των μικρών τεράτων μέσω του GPS, επινόησε μια διευθύντρια δημοτικού σχολείου στο Βέλγιο.

Όμως, αντί να χρησιμοποιούν τα tablets και τα κινητά τους τηλέφωνα για να εντοπίσουν τέρατα, οι μαθητές, μέσω μιας ειδικής σελίδας στο Facebook που δημιούργησε η Αβελίν Γκρεγκουάρ, αναζητούν και εντοπίζουν βιβλία που είναι σκορπισμένα στην πόλη τους.

Χάρη στο εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης, μα προπάντων, χάρη στην πρωτοβουλία της δασκάλας τους, οι μικροί αναγνώστες και οι γονείς τους λαμβάνουν πληροφορίες για τα σημεία της πόλης (παγκάκια σε πλατείες, τραπέζια σε καφέ, «κρυψώνες» σε στάσεις λεωφορείου κλπ.) στα οποία μπορούν να βρουν αφημένα βιβλία προς ανάγνωση ή να αφήσουν τα δικά τους για τους επόμενους αναγνώστες. Αφού διαβάσει το βιβλίο που βρήκε, κάποιος το «απελευθερώνει» ξανά στη φύση.

Η κοινότητα αυτή του διαδικτύου που, μέχρι στιγμής, αριθμεί χιλιάδες μέλη, ονομάζεται «Chasseurs de livres» (Κυνηγοί Βιβλίων) και δημιουργήθηκε από μια ιδέα, που ήρθε στο μυαλό της Γκρεγκουάρ ενώ τακτοποιούσε τα βιβλία στη βιβλιοθήκη της και αφού είχε παίξει Pokemon Go με τα παιδιά της. Η ίδια σκέφτεται τώρα να δημιουργήσει και μια ηλεκτρονική εφαρμογή, βασισμένη στην ιδέα της αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου