Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Άστορ Πιατσόλα «επιστρέφει» στο Ηρώδειo

Αφιέρωμα στον δημιουργό του «Νουέβο Τάνγκο»
Η χορευτική ομάδα Compania εν δράσει
Σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στη μαγεία, το πάθος και τον ρομαντισμό του τάνγκο προσκαλεί το κοινό η χορευτική Compania «Tango en Eros» του «Tango Αcropolis Festival».

Στη σκηνή του Ηρωδείου θα παρουσιάσει τη μουσικοχορευτική παράσταση «Tango por Piazzola», ένα μεγάλο αφιέρωμα στον καλλιτέχνη που με τις νότες του έδωσε νέα πνοή στο τάνγκο και έμπνευση σε εκατοντάδες μουσικούς παγκοσμίως.

Στις 18 Σεπτεμβρίου ο βράχος της Ακρόπολης θα πλημμυρίσει από αγαπημένες μελωδίες του μεγάλου Αργεντίνου μαέστρου Άστορ Πιατσόλα.

Κάτω από τη λάμψη του αρχαίου βράχου και της φθινοπωρινής πανσελήνου, εννιά ζευγάρια χορευτών, με γκεστ την εξαιρετική χορεύτρια από την Αργεντινή Mora Godoy, θα μας ταξιδέψουν στις νοσταλγικές γειτονιές του Μπουένος Αϊρες και θα μας καθηλώσουν με τις εκρηκτικές και σπάνιες χορογραφίες τους, με τη συνοδεία της ορχήστρας Quinteto Tangarto και τη σαγηνευτική φωνή της Martha Moreleon.

Ο Aστορ Πιατσόλα θεωρείται ο πιο σημαντικός συνθέτης του τάνγκο κατά τον δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι συνθέσεις του έφεραν επανάσταση στο παραδοσιακό τάνγκο, ενσωματώνοντας σ' αυτό στοιχεία τζαζ και κλασικής μουσικής και δημιούργησαν το nuevo tango (νέο τάνγκο). Ηταν επίσης εξαίρετος μπαντονεονίστας και συχνά ερμήνευε τις συνθέσεις του με διάφορα μουσικά σχήματα.

Στις 3 Ιουνίου του 1990, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του, ο Αστορ Πιατσόλα εμφανίστηκε στο Ηρώδειο με τον συνθέτη, φίλο και θαυμαστή του Μάνο Χατζιδάκι, σε μία συναυλία που έμελλε να είναι η τελευταία του.

Η συναυλία ηχογραφήθηκε ζωντανά με μαέστρο τον Μάνο Χατζιδάκι και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Ήταν η τελευταία ζωντανή συναυλιακή ηχογράφηση του Πιατσόλα. Εναν μήνα αργότερα έπαθε θρόμβωση στο Παρίσι και πέθανε δύο χρόνια αργότερα, όντας σε κώμα, στο Μπουένος Αϊρες.

Είκοσι έξι χρόνια μετά, στη μουσικοχορευτική παράσταση «Tango por Piazzola» έρχεται για να «ζωντανέψει» την αξέχαστη αυτή βραδιά και να μας μυήσει στον μαγικό κόσμο του «El Gran Αstor» («ο Μέγας Αστορ») όπως είναι γνωστός στην Αργεντινή και στον κόσμο του nuevo tango.

Ο Αστορ Πιατσόλα (στα ισπανικά Αstor Piazzolla), θεωρείται ο πιο σημαντικός συνθέτης του τάνγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Γεννημένος στην Αργεντινή το 1921 από γονείς μετανάστες από την Ιταλία, ο Πιατσόλα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη. Εκεί έμαθε να μιλά καλά τέσσερις γλώσσες (ισπανικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά).

Έμαθε επίσης να παίζει μπαντονεόν, το οποίο τον ανέδειξε γρήγορα σε παιδί-θαύμα. Ενώ ήταν ακόμη νεαρός γνώρισε τον Κάρλος Γκαρδέλ, μια άλλη σπουδαία προσωπικότητα του αργεντινού τάνγκο.

Επέστρεψε στην Αργεντινή το 1937, όπου το παραδοσιακό τάνγκο βασίλευε ακόμη, και έπαιξε σε νυχτερινά κέντρα με διάφορες άσημες μπάντες. Ο πιανίστας Αρθουρ Ρουμπινστάιν, ο οποίος τότε ζούσε στο Μπουένος Αϊρες, τον συμβούλεψε να μαθητεύσει κοντά στον Αργεντινό συνθέτη Αλμπέρτο Χιναστέρα. Ερχόμενος σε τριβή με παρτιτούρες του Στραβίνσκι, του Μπάρτοκ, του Ραβέλ και άλλων, παράτησε προσωρινά το τάνγκο και καταπιάστηκε με τη σύνθεση της σύγχρονης συμφωνικής μουσικής.

Με την παρότρυνση του Χιναστέρα, το 1953 ο Πιατσόλα συμμετείχε σε διαγωνισμό σύνθεσης με τη «Συμφωνία του Μπουένος Αϊρες» και κέρδισε υποτροφία από τη γαλλική κυβέρνηση για να μαθητεύσει στο Παρίσι κοντά στη Γαλλίδα συνθέτρια και μαέστρο Nadia Boulanger.

Ο Πιατσόλα, γυρίζοντας από τη Νέα Υόρκη στην Αργεντινή, το 1955, σχημάτισε το «Οκτέτο Μπουένος Αϊρες» για να παίζει τάνγκο, και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω. Εισάγοντας τη νέα του προσέγγιση στο τάνγκο (nuevo tango) έγινε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη χώρα, τόσο μουσικά όσο και πολιτικά.

Το αργεντίνικο ρητό «στην Αργεντινή όλα μπορούν να αλλάξουν εκτός από το τάνγκο» δείχνει λίγο την αντίσταση που συνάντησε ο Πιατσόλα στην πατρίδα του.

Όμως η μουσική του έτυχε αποδοχής στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική, και τις διασκευές του του τάνγκο υποδέχθηκαν με χαρά κάποια φιλελεύθερα τμήματα της αργεντινής κοινωνίας, τα οποία προωθούσαν πολιτικές αλλαγές παράλληλα με τη μουσική επανάσταση.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του αργεντινού στρατού από το 1976 μέχρι το 1983, ο Πιατσόλα έζησε στην Ιταλία, αλλά επέστρεψε αρκετές φορές στην Αργεντινή και ηχογράφησε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου