Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ελευθερία Μεταξά: «Μην κοιτάξεις πίσω»

Του Γιάννη Αποστολόπουλου
Ένα ιδιαίτερο είδος λογοτεχνίας είναι η αστυνομική και αυτό γιατί προϋποθέτει μυστήριο που πρέπει να σε κρατάει σε εγρήγορση. Δεν είναι εύκολο λογοτεχνικό είδος.

 Ο/η συγγραφέας πρέπει να κατέχει γνώσεις από διάφορους τομείς όπως είναι η ιατρική, η νομική επιστήμη ακόμα και γνώσεις ψυχολογίας για να μπορέσει να αποδώσει την ιστορία με τέτοιο τρόπο που να μην απέχει από μια πραγματική αστυνομική ιστορία.


Βέβαια το σημαντικότερο κομμάτι είναι να δημιουργήσεις το μυστήριο. Να κάνεις τον αναγνώστη  μέρος της πλοκής και να προσπαθεί και αυτός με τον τρόπο του να λύσει την υπόθεση.

Στο βιβλίο της με τίτλο «Μην Κοιτάξεις Πίσω», η Ελευθερία Μεταξά καταφέρνει να σε προβληματίσει. Μέσα από την ιστορία που έχει συνθέσει, αναδεικνύει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, το εμπόριο βρεφών. Μια πράξη αρκετά προσοδοφόρα  για τους εμπόρους αλλά συνάμα μια κατακριτέα πρακτική. Μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας και με την ηρωίδα να προσπαθεί να λύσει το μυστήριο, ο/η αναγνώστης/στρια συμμετέχει και προβληματίζεται. Εκτός από το πρωτεύων θέμα  της εμπορίας βρεφών κατά την γνώμη μου παρουσιάζονται και επιμέρους κοινωνικά θέματα όπως είναι ο εθισμός στην χαρτοπαιξία ( παράδειγμα ο Αλέκος που όχι μόνο χάνει την ζωή του αλλά η συμπεριφορά του αυτή έχει επίπτωση και στο παιδί του το οποίο από την στιγμή που γεννήθηκε παρέμενε σε κώμα), αλλά και το θέμα των ναρκωτικών μέσα από την πορεία του Λουκά.

Η κυρία Μεταξά μέσα από το κείμενο της καταπιάνεται με κοινωνικά θέματα και στηλιτεύει ζητήματα όπως είναι η διαφθορά στην αστυνομία και η καταπάτηση του όρκου του Ιπποκράτη από τον γιατρό που συμμετέχει στην παράνομη αυτή δραστηριότητα.

Ένα βιβλίο μυστηρίου που έχει και δεύτερη ανάγνωση. Στις προσεγγίσεις των βιβλίων δεν σχολιάζω ποτέ τον τρόπο γραφής γιατί αυτό έχει να κάνει περισσότερο με υποκειμενικές προτιμήσεις. Η ουσία βρίσκεται σε αυτό που ο/η συγγραφέας θέλει να σου δώσει.Το μυθιστόρημα αυτό σου δίνει τροφή για σκέψη. Το μόνο που θα αναφέρω είναι ό, τι όταν αρχίσεις να το διαβάζεις  πρέπει να το τελείωσεις, η ροή της ιστορίας δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις.

Μην κοιτάξεις πίσω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου