Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Νέες έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Οι προσπάθειες θα ξεκινήσουν στις 25 Μαϊου
Η βουτιά για νέες έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
Ξεκινάει στις 25 Μαϊου μια νέα ερευνητική προσπάθεια στη θάλασσα των Αντικυθήρων. Ένα από τα 50 ευρήματα ενδέχεται να σχετίζεται με τον περίφημο Μηχανισμό. 

Πρόκειται για μια μικρή λίθινη τετράπλευρη βάση με 12 οπές για την οποία οι επιστήμονες πιθανολογούσαν αρχικά, πως ίσως «πρόκειται για βάση χάλκινου αγαλματιδίου σαν εκείνα που ανέσυρε ο Κουστό το 1976».

Σύμφωνα με την διευθύντρια της ανασκαφής και επικεφαλής στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι, «ερευνάται η σχέση του ευρήματος με το Μηχανισμό».

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας «εντοπίστηκε μολύβδινος σύνδεσμος σε σχήμα Π, στο εσωτερικό του με τη βοήθεια αξονικών τομογράφων. Στην πίσω πλευρά φέρει  άγνωστο αργανικό υλικό που εξετάζεται στα εργαστήρια των ΤΕΙ, ενώ φαίνεται να εμπεριέχει ρινίσματα από σίδηρο».

Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τη σύνδεση του ευρήματος με τον Μηχανισμό.

Η νέα συστηματική ανασκαφή στο διάσημο ναυάγιο αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στους ερευνητικούς στόχους της νέας αποστολής περιλαμβάνεται το σημείο όπου εντοπίστηκε πριν από δυο χρόνια χάλκινο δόρυ. Με τους αρχαιολόγους να ελπίζουν πως θα ανασύρουν από το βυθό και το άγαλμα που το κρατούσε.

«Θα προχωρήσουμε πιο βαθιά στη συγκεκριμένη ανασκαφική τομή για να δούμε μήπως βρούμε κάποιο άγαλμα», δηλώνει η διευθύντρια της ανασκαφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου