Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

«Une femme coquette»

Δείτε τη χαμένη μέχρι σήμερα ταινία του ποιητή του γαλλικού σινεμά, Ζαν Λυκ Γκοντάρ
Αποτέλεσμα εικόνας για Une femme coquette
Μια σπάνια ταινία μικρού μήκους του 1955 (που πολλοί πίστευαν χαμένη) του Γάλλου σκηνοθέτη και τρομερού παιδιού του κινηματογράφου Ζαν Λυκ Γκοντάρ, η «Une femme coquette» ανακαλύφθηκε πρόσφατα και προβάλλεται στο διαδίκτυο.

Δείτε τη σπάνια και χαμένη μέχρι σήμερα ταινία του σκηνοθέτη, ποιητή του γαλλικού και όχι μόνο σινεμά, Ζαν Λυκ Γκοντάρ με αγγλικούς υπότιτλους:


Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία μικρού μήκους του Γκοντάρ, την οποία είχε γράψει και σκηνοθετήσει σε ηλικία μόλις 24 ετών πολύ πριν γυρίσει τα αριστουργήματά του «Με κομμένη την Ανάσα» και «Περιφρόνηση», και η οποία δεν παίχθηκε ποτέ στους κινηματογράφους.

Το φιλμ «Une femme coquette» είναι δεκάλεπτης διάρκειας και γυρίστηκε στη Γενεύη με κάμερα 16 χιλιοστών το 1955, την χρονιά που σκηνοθέτησε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του «Operation Beton» και βασίζεται στην ιστορία «Le Signe» του συγγραφέα της νατουραλιστικής σχολής, Γκυ ντε Μωπασσάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία χρηματοδοτήθηκε από τα χρήματα που ο διάσημος σκηνοθέτης αποκόμισε από το «Operation Beton» ενώ την κάμερα την δανείστηκε από την εταιρία παραγωγής «Actua Film».

Ο Γκοντάρ υπογράφει ως Hans Lucas, ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ως κριτικός κινηματογράφου και οι πρωταγωνιστές είναι η Maria Lysandre, η φωνή της οποίας ακούγεται και στην αφήγηση και οποία έκτοτε δεν ξαναέπαιξε στον κινηματογράφο, και ο Roland Tolmatchoff. Η μουσική επενδύεται από έργα του Μπαχ, ενώ στο βίντεο έχουν προστεθεί αγγλικοί υπότιτλοι.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη καθώς ο Tolmatchoff κατείχε άδεια του συνδικάτου των τεχνικών της Ελβετίας.

Στην ταινία αυτή και σε αντίθεση με την πρώτη του που ήταν ντοκουμενταρίστικη, χρησιμοποίησε επαγγελματίες ηθοποιούς και βασίζεται στην επιστολή της νεαρής γυναίκας, η οποία διηγείται τις μύχιες σκέψεις της σε μια φίλη: γυρνώντας με τα πόδια στο σπίτι για να ετοιμάσει το φαγητό, αναστατώθηκε βλέποντας μια πόρνη στο παράθυρο να «προσκαλεί» πελάτες.

Στην επιστολή περιγράφει τα ανάμεικτα συναισθήματα που της προκάλεσε αυτή η εικόνα, θαυμασμό, περιφρόνηση και σεβασμό ταυτόχρονα.

Σύντομη εμφάνιση στην ταινία κάνει και ο ίδιος ο Γκοντάρ (τον αναγνωρίζουμε αμέσως με τα διάσημα γυαλιά του) φορώντας αδιάβροχο, γοητευμένος από την πόρνη που του κάνει νεύμα από το παράθυρο.

Η μικρού μήκους ταινία κατατάσσεται στο πνεύμα των νεαρών κριτικών κινηματογράφου των «Cahiers du cinema» (το αναγνωρισμένου κύρους περιοδικό για τον γαλλικό κινηματογράφο) που βρίσκουν την κατάλληλη στιγμή για το πέρασμα από τη θεωρία (την εξειδικευμένη κριτική) στην πρακτική (σκηνοθεσία).

Δείτε επίσης και την πρώτη μικρού μήκους ταινία «Operation Beton» (1955, 20') που ο Γκοντάρ σκηνοθέτησε σε ηλικία 24 ετών την ίδια χρονιά με την «Une femme coquette»:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου