Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Νόμισμα αξίας 4 εκατ. ευρώ

Εκλάπη από Μουσείο του Βερολίνου το πελώριο χρυσό νόμισμα βάρους 100 κιλών
Picture taken in Vienna, Austria on June 25, 2010 shows experts of an Austrian art forwarding company holding one of the world"s largest gold coins, a 2007 Canadian $ 1,000,000 "Big Maple Leaf". An identical coin was stolen from Berlin"s Bode Museum on March 27, 2017.
Στο Μουσείο Μπόντε του Βερολίνου, που βρίσκεται στο λεγόμενο «Νησί των Μουσείων» της γερμανικής πρωτεύουσας, εκλάπη ένα τεράστιο χρυσό νόμισμα αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δράστες κατάφεραν να απενεργοποιήσουν το συναγερμό, αλλά κυρίως να κουβαλήσουν εκτός Μουσείου το νόμισμα διαμέτρου 53 εκατοστών, πάχους 3 εκατοστών και βάρους 100 κιλών.

Η γερμανική Αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες μπήκαν στο Μουσείο από παράθυρο τα ξημερώματα της Δευτέρας και είχαν οργανώσει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ιδίως το θέμα της μεταφοράς του νομίσματος που βρισκόταν  μέσα σε αλεξίσφαιρη βιτρίνα.

Η ονομαστική του αξία υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο, όμως λόγω του βάρους του και του χρυσού 24 καρατίων, υπολογίζεται ότι η αξία του φτάνει τα 4 εκατομμύρια.

Επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο Μουσείο υπάρχουν πάνω από 500 χιλιάδες εκθέματα, αλλά οι δράστες ήθελαν μόνο αυτό.

Το νόμισμα είναι δημιουργία του Καναδικού Νομισματοκοπείου. Από τη μία πλευρά φέρει την κεφαλή της βασίλισσας Ελισάβετ Β' ως αρχηγού του Καναδά και από την άλλη το γνωστό σύμβολο της χώρας, το φύλλο σφενδάμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου