Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

«The Other Side of the Wind»

Αποκαθίσταται η τελευταία και ανολοκλήρωτη ταινία του Όρσον Γουέλς
Αποτέλεσμα εικόνας για «The Other Side of the Wind»
Η τελευταία και ανολοκλήρωτη ταινία του Όρσον Γουέλς, το «The Other Side of the Wind» που ο σκηνοθέτης γύρισε στις αρχές του 1970 με πρωταγωνιστές τους Τζον Χιούστον και Ντένις Χόπερ, θα γίνει διαθέσιμη στο κοινό.

Σε ανακοίνωσή της, η συνδρομητική υπηρεσία streaming Netflix αναφέρει ότι θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση και ολοκλήρωση της ταινίας.

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1970, αλλά μέχρι το 1976 δεν είχε ολοκληρωθεί και εγκαταλείφθηκε -αν και ο Γουέλς συνέχισε να εργάζεται σε αυτό μέχρι τον θάνατό του, το 1985. 

Στην... αυτοαναφορική ταινία, ο Τζον Χιούστον ερμηνεύει έναν βετεράνο κινηματογραφιστή που παλεύει να ολοκληρώσει την τελευταία του ταινία, την ώρα που καλείται να ανταγωνιστεί μία νέα γενιά σκηνοθετών.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Variety», ο Γουέλς άφησε πίσω του μία κόπια διάρκειας 45 λεπτών.

Λέγεται ότι ο χαρακτήρας που ερμήνευσε στην ταινία ο Τζον Χιούστον βασίζεται στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ και σε μία συνάντηση που είχε με τον διάσημο συγγραφέα ο Όρσον Γουέλς το 1937. Σε αυτή, ένας μεθυσμένος Χέμινγουεϊ πέταξε μια καρέκλα στον Γουέλς, στη διάρκεια μιας διαμάχης.

Οι Πήτερ Μπογκντάνοβιτς και Ντένις Χόπερ που συνεργάστηκαν με τον Γουέλς θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο στην αποκατάσταση της ταινίας.

Ο Μπογκντάνοβιτς είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να επιτύχει την προβολή της ταινίας, πραγματοποιώντας μάλιστα εκστρατεία crowdfunding, την οποία στήριξαν ονόματα όπως ο Κλιντ Ίστγουντ και ο Τζ.Τζ.Άμπραμς. 

Ωστόσο, το εγχείρημα δεν ολοκληρώθηκε, παρά το γεγονός ότι είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 400.000 δολάρια. Οι φήμες ήθελαν να υπάρχει διαμάχη σχετικά με το ποιος έχει την ιδιοκτησία των αρνητικών.

Υπεύθυνος του πρότζεκτ θα είναι ο Φρανκ Μάρσαλ, ο οποίος είχε εργαστεί και στην ταινία στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω, αλλά μετά από 40 χρόνια προσπάθειας, είμαι ευγνώμων για το πάθος και την επιμονή του Netflix που μας επέτρεψε, επιτέλους, να μπούμε στο δωμάτιο του μοντάζ και να ολοκληρώσουμε την τελευταία ταινία του Όρσον» είπε ο Μάρσαλ.

«Όπως τόσοι άλλοι, μεγάλωσα λατρεύοντας την τέχνη και το όραμα του Όρσον Γουέλς και αυτό είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα» είπε ο επικεφαλής προγράμματος του Netflix, Τεντ Σαράντος. 

«Η υπόσχεση του να φέρουμε στον κόσμο αυτό το ανολοκλήρωτο έργο του Γουέλς με τις πραγματικές καλλιτεχνικές προθέσεις του άθικτες, είναι κάτι που κάνει υπερήφανο εμένα και το Netflix. Οι σινεφίλ και οι λάτρεις του σινεμά σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορέσουν να ζήσουν τη μαγεία του Όρσον Γουέλς για άλλη μια φορά ή για την πρώτη φορά» είπε ο Σαράντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου