Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στις «Μειονότητες» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Αποτέλεσμα εικόνας για 19ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης
Στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης οι μειονότητες ανά τον κόσμο που αγωνίζονται για ίσες ευκαιρίες κι ένα καλύτερο μέλλον, πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα «Μειονότητες», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει πέντε ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής.

Από την πλατεία Αριστοτέλους και το Λιμάνι, στην Σταυρούπολη και την Καλαμαριά: το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επεκτείνεται δυτικά και ανατολικά της πόλης, και μέσα από το πρόγραμμα Docs in Town παρουσιάζει, σε συνεργασία με τους δήμους Παύλου Μελά και Καλαμαριάς, μια σειρά προβολών με ελληνικά ντοκιμαντέρ.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Παύλου Μελά, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 6 έως και την Πέμπτη 9 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».

Στον Δήμο Καλαμαριάς, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Τα ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο αφιέρωμα «Μειονότητες»:

«Φλεγόμενη γυναίκα» της Τζούλι Σόκολοου (ΗΠΑ)
«Θαρραλέα» είναι το λιγότερο που θα έλεγε κανείς για την Μπρουκ Γκίναν, την πρώτη transgender πυροσβέστη της Νέας Υόρκης, που παλεύει όχι μόνο με τις φλόγες, αλλά και με τις προκαταλήψεις, στο .

«Μια τρύπα στο κεφάλι» του Ρόμπερτ Κίρχοφ (Σλοβακία, Τσεχία)
Ζουν με τα σημάδια και τις ουλές του παρελθόντος. Η τραγωδία των Ρομά κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ.

«Η επιστροφή» του Ζαχάβι Σαντζάβι (Σουηδία)
Ένας καταυλισμός Κούρδων προσφύγων. Μια νεαρή εθελόντρια νοσοκόμα και μια γυναίκα που αρνείται πεισματικά την τροφή και οποιαδήποτε επαφή με τον κόσμο έξω από την σκηνή της. Εικόνες που δεν περιγράφονται με λόγια στο ντοκιμαντέρ.

«Μαγικό Δάσος της Κάιζα» της Κάτια Γκάουριλοφ (Φινλανδία)
Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνονται μια ζεστή φιλία πέρα από σύνορα κι ένας αγώνας ανά την Ευρώπη με σκοπό τη σωτηρία της φυλής των Σάμι. Η σκηνοθέτιδα αφηγείται την ιστορία της προγιαγιάς της αλλά και ενός ολόκληρου έθνους που υπέφερε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Για μια άλλη ζωή» του Λώρεντ Λάφλιν (Ελλάδα)
Μια λεσβία πρόσφυγας από τη Συρία διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Θα φτάσει με μια βάρκα στη Λέσβο και έπειτα στο γερμανικό Κοινοβούλιο για να πει την ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου