Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

«Οι Χαμένες Ιστορίες του Κυρίου Ναπολέοντα»

Παρουσίαση της παράστασης από τον συγγραφέα Γιάννη Αποστολόπουλο

Είναι μερικές παραστάσεις που κάτι έχουν να σου πουν. Δεν είναι από εκείνες τις μεγάλες παραγωγές με τα πλούσια σκηνικά, αλλά παραγωγές όχι φτωχικές μα λιτές, που σου δείχνουν πως αυτό που χρειάζεται είναι ψυχή και θέληση  για να φτιάξεις κάτι αξιοπρεπές.

Παρακολούθησα την παράσταση «ΟιΧαμένες Ιστορίες του κυρίου Ναπολέοντα» στο θέατρο FAUST από την θεατρική ομάδα MINGA. Τέσσερα διηγήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη αποτέλεσαν το υλικό για τα τρία κορίτσια. Δύσκολο  το εγχείρημα να μετατρέπεις ένα διήγημα σε θεατρικό έργο.

Το διήγημα είναι ένα μικρό κείμενο, εκ των πραγμάτων η πλοκή του είναι περιορισμένη. Αυτό που είδα θεωρώ πως κατάφερε να μου κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για όση ώρα διήρκησε η παράσταση. Έλαβα τη ζωντάνια των τριών κοριτσιών, τη θέληση τους να μας κάνουν, εμάς τους θεατές, κοινωνούς των προβληματισμών τους. 


Μια ενδιαφέρουσα παράσταση σε μια εποχή που αυτό που προβάλλεται είναι το εμπορικό,  αυτό που θα φέρει τις εισπράξεις αγνοώντας  το αισθητικό αποτέλεσμα. Σε αυτή την εποχή της ευτέλειας  τέτοιες προσπάθειες πρέπει να επιβραβεύονται. Για να μπορούν οι δημιουργοί τους να συνεχίζουν, να παίρνουν δύναμη και να βελτιώνονται.

Κατά την άποψη μου, αξίζει να δει κάποιος αυτή τη θεατρική πρόταση. Θα γνωρίσει έναν ποιητή , τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Θα δει κάτι διαφορετικό. Από αυτές τις μικρές κυψέλες πολιτισμού περιμένουμε την έξοδο από κρίση, όχι την οικονομική, αλλά την πολιτιστική.


Ήρωες που αντιμετωπίζουν τη ζωή πολλές φορές με μια εσωτερική βαθιά ενσυναίσθηση και άλλες φορές με μια σαρκαστική χιουμοριστική διάθεση.

«Αυτά είναι. Τα είπα όλα. Τίποτα δεν μένει. Παραμύθι!»

Έναρξη παραστάσεων: 25 Ιανουαρίου 2017

Οι εκδόσεις Παπαδημητρίου προέβησαν σε ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων σε αποσπάσματα από το βιβλίο «ΣΑΒΟΥΑΡ ΒΙΒΡ – ΚΑΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ» της Ελένης Χαλκούση.
«Οι Χαμένες Ιστορίες του Κυρίου Ναπολέοντα»
Κείμενα:
Ναπολέων Λαπαθιώτης, Ελένη Χαλκούση
Σκηνοθεσία:
Μαρία Κουθούρη
Επιμέλεια Κίνησης:
Βάλια Παπαχρήστου
Μουσική Επιμέλεια - Ηχογράφηση μουσικής:
Χρήστος Τσουλιάης
Φωτισμοί:
Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Σκηνικά:
Πηνελόπη Φραγκούλη
Φωτογραφίες:
Θοδωρής Καρακοζίδης
Video trailer:
Άρης Μπατιστάτος
Σχεδιασμός Αφίσας:
Γιώργος Καστανάκης
Οργάνωση Παραγωγής:
MINGA
Παίζουν:
Μαρία Κουθούρη, Ελευθερία Κρατημένου, Μαρία Κοντογούρη
Ημέρες Παραστάσεων
Κάθε Τετάρτη στις 21:00
Θεατρική Σκηνή Faust:
Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12 
Στάση μετρό Μοναστηράκι 
Τηλέφωνο Κρατήσεων
210 3234095

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου