Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

«Taxi Driver»

Επετειακή προβολή 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία της θρυλικής ταινίας
Στο «Tribeca Film Festival» πραγματοποιήθηκε η επετειακή προβολή της θρυλικής ταινίας «Taxi Driver» και μετά την προβολή, όσοι συμμετείχαν στο αριστούργημα του Martin Scorsese συζήτησαν, παρουσιάζοντας από τη δική τους οπτική τον τρόπο με τον οποίο η ταινία έγινε διαχρονική.

Οι Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd και Harvey Keitel, μαζί με τον σκηνοθέτη Martin Scorsese, τον σεναριογράφο Paul Schrader και τον παραγωγό Michael Philips, ανέβηκαν στη σκηνή, 40 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της θρυλικής ταινίας,  για μια συζήτηση μπροστά στο πολυπληθές κοινό  που συμμετείχε στο επετειακό γεγονός στο «Beacon Theater» του Μανχάταν.


Ο Scorsese μεταξύ άλλων ανέφερε πως: «Ήταν μια ταινία που πίστευα πως δεν θα δει κανείς. Ήταν μια ταινία που έγινε με το πάθος της κατάστασης που βρισκόμασταν εκείνη τη στιγμή. Μπορείς να γευτείς την υγρασία, την αίσθηση της οργής και της ανισορροπίας που έβγαινε από τους ίδιους τους δρόμους. Η Νέα Υόρκη ήταν πανέμορφη εκείνη την εποχή. Αν και όλοι μου έλεγαν ότι πέθαινε...».

Foster, De Niro, and Scorsese on the Manhattan set of TAXI DRIVER

«Το σενάριο ξεκίνησε ως μια αυτοθεραπεία. Υπήρχε ένας άνθρωπος που φοβόμουν ότι θα γίνω. Και αυτός ήταν ο ταξιτζής. Πίστευα πως γράφοντας γι’ αυτόν θα τον απομάκρυνα από κοντά μου. Και δούλεψε...», είπε ο Paul Schrader.

Ο Robert De Niro προλογίζοντας την επετειακή προβολή δήλωσε πως: «Κάθε μέρα, κάθε μέρα, εδώ και σαράντα χρόνια, τουλάχιστον ένας από εσάς έχει έρθει και μου έχει πει: "Are you talkin' to me?". Ορίστε, προσπαθήστε τώρα να μην γελάσετε όταν θα το ακούσετε στην ταινία».

Large_23-taxi-driver-1976-martin-scorsese-robert-de-niro

Ο De Niro έγραψε ιστορία στον ρόλο ενός βετεράνου του Βιετνάμ, που - αποκομμένος από την κοινωνία - οδηγεί ταξί τις νύχτες, στη Νέα Υόρκη. Αντικείμενο των φαντασιώσεών του είναι η ανήλικη Jodie Foster, η οποία υποδύεται μία πόρνη που κακοποιείται από τον προστάτη της.

Το 1976, η ταινία που γυρίστηκε με προϋπολογισμό 1.3 εκατομμυρίων δολαρίων κι έκανε εισπράξεις 28.262.574 στις ΗΠΑ, αποτελώντας τη 17η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς, ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Μουσικής, Α΄ Ανδρικού και Β΄ Γυναικείου Ρόλου και απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Η  Foster κέρδισε βραβείο Bafta της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ ο συνθέτης Bernard Herrmann πήρε και βραβείο Grammy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου