Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Εκατό κομίστες στην Αθήνα

Όλα είναι έτοιμα για το σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα
Εκατό κομίστες στην Αθήνα
Το 11ο Comicdom Com Athens 2016 είναι το σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα που έκλεισε πέρυσι μία δεκαετία, (καταγράφοντας περισσότερους από 12.000 επισκέπτες στη 10η διοργάνωσή του) και πραγματοποιείται από την Παρασκευή 15 έως την Κυριακή 18 Απρίλη.

Διεθνείς προσκεκλημένοι από όλες τις γεωγραφικές και καλλιτεχνικές σχολές της 9ης τέχνης, εκατό Έλληνες καλλιτέχνες - αριθμός ρεκόρ, περισσότεροι από 50 νέοι τίτλοι κόμικς και graphic novels από επαγγελματίες και ερασιτέχνες δημιουργούς, εκθέσεις που ανοίγουν διάπλατα τα σύνορα των κόμικς από την Ελλάδα έως την Ιαπωνία και όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβολές σε αβάν πρεμιέρ αλλά και μουσικές εκδηλώσεις στους δρόμους ενσωματωμένες στο πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ που περιμένει για άλλη μία χρονιά χιλιάδες επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο.

Όλα είναι έτοιμα για το 11ο Comicdom Com Athens 2016, το οποίο πραγματοποιείται από μεθαύριο έως και την Κυριακή ανανεώνοντας το ραντεβού του στην Ελληνοαμερικανική Ενωση και επεκτείνοντας τη στέγη του στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Το «Μαύρο φως»

Όπως κάθε χρονιά, όσοι περάσουν από το Comicdom θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους Έλληνες δημιουργούς και τα έργα τους στο Artists Alley. Ενας από αυτούς είναι και ο ανερχόμενος Αρης Λάμπρου, που το 2010, έφτιαξε το αυτοχρηματοδοτούμενο κόμικς «Ο νότιος τρόπος» και το 2012, με μια ανεξάρτητη ομάδα σκιτσογράφων, το «Crew of awesome land». Το φθινόπωρο του 2015, κυκλοφόρησε την αυτοέκδοση «Mr. Bleak - Candlelight thoughts» και τώρα το «Μαύρο φως» από τις εκδόσεις Comicdom Press.

«Το Μαύρο Φως είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι φέτος χαρούμενος», μας λέει ο Άρης Λάμπρου που παρουσιάζει τη δουλειά του στο φεστιβάλ και εξηγεί: «Πρόκειται για μια συλλογή πέντε σκοτεινών ιστοριών σε σενάριο του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου. Πριν από δύο χρόνια είχαμε συνεργαστεί στην ''Αγρύπνια'', μια ιστορία τρόμου στο αστικό περιβάλλον που βγήκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και εξαντλήθηκε. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας γιατί συμπίπτουμε καλλιτεχνικά». Ποια είναι όμως η συνθήκη που επικρατεί στο τοπίο των αυτοεκδόσεων στην Ελλάδα και πώς οι Έλληνες δημιουργοί συνεχίζουν να δουλεύουν και να επιβιώνουν στη μικρή ελληνική αγορά, ρωτάμε τον καλλιτέχνη.

Πάνω, κόμικς του Πι Τζέι Χόλντεν και έργο από την έκθεση «Manga Pioneers» που παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τα manga των Hideko Mizuno και Hiroshi Hirata
Πάνω, κόμικς του Πι Τζέι Χόλντεν και έργο από την έκθεση «Manga Pioneers» που παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τα manga των Hideko Mizuno και Hiroshi Hirata
«Μια αυτοέκδοση είναι ένας άθλος για τον κάθε δημιουργό», μας λέει τονίζοντας: «Πολλοί είναι εκείνοι που από τα χρήματα της πρώτης αυτοέκδοσης, πάνε για τη δεύτερη και την τρίτη, καθώς η μία χρηματοδοτεί την άλλη. Είναι αρκετά δύσκολο, ωστόσο η αχτίδα είναι ότι όλοι ξέρουν πως την άνοιξη θα βγάλουν τουλάχιστον τα έξοδά τους γιατί θα πάνε στο Comicdom, θα δείξουν την αυτοέκδοση στον κόσμο και πολλοί θα την αγοράσουν. Από τη στιγμή που στήνονται οι αυτοεκδόσεις είναι και πιο οικονομικές άρα και πιο προσιτές στο ευρύ κοινό».

Όσο για το τοπίο των εγχώριων κόμικς: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα εκδοτικοί οίκοι που εξακολουθούν να ασχολούνται με τα κόμικς και δίνουν ευκαιρίες σε Ελληνες καλλιτέχνες, ενώ οι θεματολογίες αρχίζουν να περιστρέφονται γύρω από την ελληνική πραγματικότητα, καθώς συνήθως περιστρέφονταν γύρω από τα αμερικανικά κόμικς και το ξένο φανζίν», σημειώνει ο δημιουργός.

Ανοιχτά σύνορα

Στις εκθέσεις του Comicdom, εκτός από μια ανθολογία του έργου του τιμώμενου φέτος Ελληνα καλλιτέχνη Tomek, θα δούμε μεταξύ άλλων την έκθεση «Manga Pioneers» που παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τα manga των Hideko Mizuno και Hiroshi Hirata, την «Εν αιθρία 7», με 44 αδημοσίευτα έργα καταξιωμένων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων δημιουργών όπως και τα «Ανοιχτά σύνορα: Τα ευρωπαϊκά comics σήμερα».

Στις προβολές, εκτός από το τηλεοπτικό «Outcast» του Ρόμπερτ Κέρκμαν, δημιουργού του «The walking dead», σημειώστε και το ειδικό αφιέρωμα «DC Films presents: Dawn of the Justice League» με υλικό από τα παρασκήνια των υπερπαραγωγών «Batman v Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης» και «Wonder woman».

Τα «αστέρια» του Φεστιβάλ

«Ray et Niki» του Γάλλου Τεντ Μπενουά, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα για το Φεστιβάλ  Δώδεκα είναι οι διεθνείς προσκεκλημένοι που θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ. Κορυφαία φιγούρα ο Βρετανός Τσάρλι Αντλαρντ, επί 12 χρόνια σχεδιαστής του «The walking dead», της σειράς που ενέπνευσε ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα της σύγχρονης ποπ κουλτούρας πυροδοτώντας μια παγκόσμια «ζόμπι μανία».

Μαζί του και ο Γάλλος Τεντ Μπενουά, συνεργάτης σημαντικών εντύπων όπως το «A suivre» και το «Metal Hurlant», καθώς και ένας από αυτούς που αναβίωσαν τη θρυλική σειρά «Blake & Mortimer», ο Βρετανός Ελ Ιγουινγκ, συγγραφέας κόμικς που αυτήν την περίοδο γράφει τους δημοφιλείς τίτλους της Marvel «Uitimates», «New Avengers» και «Contest Of Champions», ο βραβευμένος Κορεάτης σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος Γκόραν Σουντζούκα, με συνεργασίες που επεκτείνονται από τη γαλλική Delcourt μέχρι την αμερικανική DC Comics, ο Βορειοϊρλανδός Πι Τζέι Χόλντεν, γνωστός για τη δουλειά του στο 2000AD όπου έχει σχεδιάσει ιστορίες μεταξύ άλλων με τους Judge Dredd, Rogue Trooper, η Γερμανίδα Κριστίνα Πλάκα, πρώτη καλλιτέχνις manga της Γερμανίας και κάτοχος του πρώτου Μάστερ στις σπουδές Manga, ο Ισραηλινός Mysh, δημιουργός κόμικς, animator και σχεδιαστής μιας πλειάδας τηλεοπτικών σειρών και ταινιών μικρού μήκους, η Νοτιοκορεάτισσα Sookyoung Yoo, ερευνήτρια με αντικείμενο την οπτική έκφραση των manga και τα manga για γυναίκες, και η Γαλλίδα Μαντλέν ΝτεΜιλ, εικονογράφος και δημιουργός, γνωστή από τη σειρά «Blake & Mortimer» αλλά και άλμπουμ όπως το «Le journal d' Henriette».

Στην Αθήνα θα βρεθούν και οι τρεις ιδρυτές της πρώτης κυπριακής κόμικς ανθολογίας, «Current comic book anthology», Τάσος Αναστασιάδης, Νέαρχος Κωνσταντίνου και Αννα Φωτιάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου