Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου το Σάββατο

Οι εκδηλώσεις για την ημέρα στην πρωτεύουσα
Στις 23 Απριλίου του 1616 άφησαν την τελευταία τους πνοή τρία μεγάλα ονόματα των γραμμάτων, ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ και ο περουβιανός Γκαρθιλάθο ντε λα Βέγκα. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την «Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου».

Η ανακήρυξη από την UNESCO της «Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου» έγινε το 1995 για να «τιμήσει τα βιβλία και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να ανανεώσουν τον σεβασμό προς την αναντικατάστατη προσφορά όσων εργάστηκαν για την κοινωνική και την πολιτισμική πρόοδο της ανθρωπότητας».

Κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, στην Καταλονία γιορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου.

 Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Ο Έλληνας συγγραφέας, Πέτρος Μάρκαρης, βρέθηκε στη Βαρκελώνη αυτήν την ημέρα και ενθουσιάστηκε από το εορταστικό κλίμα, γιατί «σε όλη την πόλη οι βιβλιοπώλες στήνουν πάγκους, πωλούν βιβλία και χαρίζουν τριαντάφυλλα». Επιθυμώντας να μεταφέρει την εμπειρία αυτή στην Ελλάδα, έφερε σε επαφή τον εκδότη του Σάμη Γαβριηλίδη με μέλη της ισπανόφωνης κοινότητας στην Αθήνα.

Το αποτέλεσμα ήταν μια γιορτή για το βιβλίο που διοργανώνουν, για τέταρτη φορά εφέτος, από κοινού με το περιοδικό Sol Latino και το κέντρο ισπανικής, πορτογαλικής και καταλανικής γλώσσας Abanico στις 23 Απριλίου, στους χώρους των Εκδόσεων Γαβριηλίδης , στις 8.30 μ.μ.

Φέτος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικό στην Ελλάδα, τιμάται ο νομπελίστας Μεξικανός ποιητής Οκτάβιο Πας.

Η γιορτή περιλαμβάνει: Εισαγωγή από τον Pere Romero Puig στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και την ιστορία της, ανάγνωση αποσπασμάτων του έργου του Πας στα ελληνικά και στα ισπανικά, από διπλωμάτες, καθηγητές, ηθοποιούς, συγγραφείς και φίλους της ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας και μουσική από DJ.

Εκδόσεις Γαβριηλίδης 
Αγ. Ειρήνης 17
Μοναστηράκι
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Την ίδια μέρα, οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ιστορίες που θα τους διαβάσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στις 12.00 στο αμφιθέατρο της βρεφικής – νηπιακής βιβλιοθήκης στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, η οποία γιορτάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει ως κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω».

Ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, όλο τον Απρίλιο οργανώνονται εκδηλώσεις για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες, όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.

Τους μικρούς μας φίλους και τις οικογένειές τους θα υποδέχεται από τις 11π.μ.  η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Βρεφική –Νηπιακή Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων:
Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό 
(πρώην  ΚΑΠΑΨ)
Τηλέφωνα: 
210 8829735 – 210 6929736

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου