Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

«Η παρεξήγηση»

Η θεατρική παράσταση του Αλμπέρτ Καμύ στο θέατρο Radar
«Η Παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη, ανεβαίνει στο Θέατρο Radar και επιχειρεί να αναπαράγει εκ νέου, σε έναν σύγχρονο μύθο, το αρχαίο θέμα του μοιραίου. 

Το 1943, ο Αλμπέρτ Καμύ γράφει την παρεξήγηση στη Γαλλία, ενώ ο πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη και η ζωή έχει χάσει κάθε της νόημα.

Ο ίδιος κυριευμένος από νοσταλγία για το Αλγέρι βάζει στο έργο του ένα συναίσθημα προσωπικό, ενώ ο μύθος αντλεί και από μια αληθινή λαϊκή ιστορία.

Το θέμα της «Παρεξήγησης» είναι η εξορία του ανθρώπου στον άφιλο κόσμο. Η παρεξήγηση αναπαράγει εκ νέου σ' ένα σύγχρονο μύθο το αρχαίο θέμα του μοιραίου.

Ο ήρωας επιστρέφει στην οικογένειά του και στη γενέθλια γη για να δολοφονηθεί από τη μητέρα του και την αδελφή του που δεν τον αναγνωρίζουν. Η δικαιολογία της κόρης για το φόνο είναι να μπορέσει να ζήσει κοντά στη θάλασσα και το δυνατό φως.

Ο Καμύ ο ίδιος υπήρξε ο ευτυχέστερος μεσογειακός που μεθά και λούζεται στο φως και στη θάλασσα. Τα ψυχρά όμως εγκλήματα θα παραμείνουν δικαιολογία και ποτέ δικαίωση. Αν δηλαδή το παράλογο είναι κανόνας στον κόσμο, η Μάρθα αποτελεί εξαίρεση που αντιστρατεύεται τον κανόνα.

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη υπάρχει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, ένα πανδοχείο που το διαχειρίζονται μια μάνα με την κόρη της. Υπάρχει κι ένας υπηρέτης, πρόσωπο βουβό που γνωρίζει να έχει το στόμα του σφραγισμένο, καθότι βοηθά τις αφέντρες του στο να εξαφανίζουν στα ορμητικά νερά του ποταμού τα δολοφονημένα σώματα των πελατών τους, με κίνητρο τη ληστεία. Σκοπός των δυο γυναικών είναι να μεταναστεύσουν σε χώρες νότιες που τις λούζει το φως του ήλιου και η ομορφιά της θάλασσας.

Μια μέρα στο μικρό χωριό επιστρέφει ο Γιαν, γιος της ηλικιωμένης, μετά από 30 ολόκληρα χρόνια απουσίας με τη γυναίκα του Μαρία. Εκείνος πηγαίνει μόνος του στο πανδοχείο για μια διανυκτέρευση, με πρόθεση να «γνωρίσει» τους συγγενείς του πριν αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Εκείνες δίχως να τον αναγνωρίσουν του επιφυλάσσουν την ίδια τύχη με τους άλλους, απλά από μια παρεξήγηση.

Τα έργα είναι μια «τερατώδης φάρσα με τραγική κατάληξη» καθώς η μάνα ξεχνά τα γνωρίσματα του ίδιου του παιδιού της και δεν το αναγνωρίζει. Αυτό όμως το τερατώδες παράλογο το απαλύνει η επαναστατική πράξη της αυτοκτονίας της. Εδώ ο θεατής δεν εκπλήσσεται, γνωρίζει από την αρχή το μοιραίο τέλος και καταπιανόμενος με τις αιτίες και τους συμβολικούς λόγους, θα οδηγηθεί στην προσωπική του αλήθεια.

Μετάφραση, σκηνοθεσία, φωτισμοί
Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνογραφία-ενδυματολογία
Ειρήνη Παγώνη
Μουσική επιμέλεια
Πάνος Φορτούνας
Βοηθός σκηνοθέτη
Σοφία Παναηλίδου

Ερμηνεύουν
Μητέρα: Μαρία Σκούντζου
Μάρθα: Αναστασία Παπαστάθη
Υπηρέτης: Γιώργος Βούτος
Γιάν: Κώστας Καζανάς
Μαρία: Ηλέκτρα Αρσενίδου

Παραστάσεις
Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων:
Παρασκευή: 
10 ευρώ
Σάββατο & Κυριακή: 
15 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ φοιτητικό, άνω των 65 και κάτω των 23 ετών, 
5 ευρώ άνεργοι και ατέλειες

Θέατρο Radar
Πλατεία Αγίου Ιωάννη - Αθήνα
Σταθμός Μετρό «Άγιος Ιωάννης»
Τηλέφωνο 210-9769294
Το Θέατρο Radar βρίσκεται στην έξοδο του Μετρό «Άγιος Ιωάννης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου