Τρίτη 5 Απριλίου 2016

«Τα Τελευταία Φεγγάρια» - Μία Παράσταση, Εμπειρία

Κριτική προσέγγιση της Μαριάννας Ηγουμενίδου*
Οι ηθοποιοί παλαιάς κοπής είναι σαν το παλιό καλό κρασί: με το πέρας των χρόνων γίνονται ακόμα καλύτεροι. Πολλοί, συχνά, αναρωτιούνται τον λόγο. Υποθέτω πως αυτό σχετίζεται με τη διαχρονικότητα.
  
Χωρίς να θέλω να παρακάμψω τη σημασία των υπόλοιπων συντελεστών της παράστασης Τα τελευταία φεγγάρια, το να παρακολουθεί κανείς τον Άγγελο Αντωνόπουλο αποτελεί εμπειρία. Είναι βίωμα.

  Τα τελευταία φεγγάρια του Φούριο Μπορντό είναι το ανακηρυγμένο ‘’Θεατρικό κείμενο της χρονιάς’’ στην Ιταλία του 1993, ενώ σάρωσε τα βραβεία την σαιζόν 1994-5. Είναι ένα έργο σκληρό αλλά παράλληλα τρυφερό, ένα έργο που σε κάνει να συγκινείσαι, αλλά στο τέλος σε αφήνει μ’ ένα γλυκό αίσθημα λύτρωσης.

  Πραγματεύεται τη μοναξιά του ανθρώπου μετά από μία ορισμένη ηλικία, τον πόνο της μοναχικότητας που το γήρας αναπόφευκτα επιφέρει, τη θλίψη της συνειδητοποίησης του επερχόμενου τέλους με την αβεβαιότητα του μετά από αυτή τη ζωή, ενός μετά που κανείς δε γνωρίζει. Ο ήρωας προετοιμάζεται ν’ αφήσει το σπίτι του γιου του μιας και τα εγγόνια του μεγαλώνουν με αποτέλεσμα ο ίδιος να νιώθει περιττός. Έχει αποφασίσει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σ’ έναν οίκο ευγηρίας, εκεί που μέχρι πρότινος κορόιδευε και απέφευγε. Με ειρωνεία και φλεγματικό χιούμορ μοιράζεται τις σκέψεις του με τη μοναδική συντροφιά που νιώθει πως έχει:  το φάντασμα της γυναίκας του, διστάζοντας μέχρι και την ύστατη στιγμή να αποκαλύψει τα αληθινά του συναισθήματα στον γιο του.

  Ο μονόλογος του κύριου Αντωνόπουλου στη δεύτερη πράξη καταφέρνει να αγγίξει τις καρδιές μας. Ερμηνεία καθηλωτική σ’ ένα κείμενο που συγκινεί και ευαισθητοποιεί και τον πιο σκληρό σχετικά με τα συναισθήματα των ηλικιωμένων.

  Το κείμενο, εν ολίγοις, μας κάνει όλους να δούμε με άλλη ματιά αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Ο θάνατος είναι σκληρός και αναπόφευκτος. Η ώρα του χωρισμού και του τελικού απολογισμού φτάνει. Ο πόνος, όμως, γι’ αυτόν που μένει απαλύνεται εν μέρει μόνο με έναν τρόπο που επίσης είναι δύσκολος αλλά ταυτόχρονα λυτρωτικός. Πείτε αυτά που έχετε να πείτε. Μην αφήνετε απωθημένα. Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και, δυστυχώς, μαζί με αυτόν φεύγουν και στιγμές, συναισθήματα, άνθρωποι.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


Διάρκεια: 120' (με διάλειμμα)

Συγγραφέας: Φούριο Μπορντόν

Σκηνοθέτης: Άγγελος Αντωνόπουλος

Παίζουν: Άγγελος Αντωνόπουλος, 
Άριελ Κωνσταντινίδη, Στέλιος Ψαρουδάκης

Για κρατήσεις:
Θέατρο: Κάτια Δανδουλάκη
Διεύθυνση: Αγίου Μελετίου 61Α και Κεφαλληνίας 48-50
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2108640414

*Η Μαριάννα Ηγουμενίδου επιμελείται και γράφει στο αξιόλογο blog: cinevice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου