Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

«Κώστας Λούστας (1933-2014) Ζωγραφική»

Μεγάλη έκθεση - αφιέρωμα στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Αποτέλεσμα εικόνας για «Κώστας Λούστας (1933-2014) Ζωγραφική»
Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Κώστα Λούστα (1933-2014) η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα παρουσιάζει έργα του ζωγράφου από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας, ένας αριθμός εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, στο πλαίσιο της έκθεσης «Κώστας Λούστας (1933-2014) Ζωγραφική», που θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου 2016. 

Η έκθεση περιλαμβάνει τοπιογραφίες, θαλασσογραφίες, γυμνά, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και εσωτερικά, δείγματα της εξαιρετικά γόνιμης πενηνταετούς πορείας του καλλιτέχνη. 

Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα από τη σειρά «Χερσόνησος Κασσάνδρα» (1973-1974), δύο πίνακες από τη σειρά «Ρεπορτάζ ‘83» με θέμα τη νήσο Αμμουλιανή και τους ντόπιους της, όπως επίσης και η προσωπογραφία του Εμμανουήλ Κριαρά από τη σειρά «80+1 Πορτρέτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης», τα οποία είχαν παρουσιαστεί στο πλαίσιο των Δημητρίων, το 1993. 

«Ενας από τους θεμελιώδεις στόχους της Πινακοθήκης Γκίκα είναι να φέρει στο φως τις καλλιτεχνικές, πνευματικές και προσωπικές σχέσεις μεταξύ των δημιουργών που έδρασαν σε μια κρίσιμη εποχή. Με την παρούσα έκθεση, η διαδικασία αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους δημιουργούς της επόμενης γενιάς», όπως σημειώνει ο επιμελητής της Πινακοθήκης Γκίκα, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου που συνεχίζει: 

«Αποφεύγοντας, έστω και προσωρινά τον σκόπελο της περιοδολόγησης, το κοινό μπορεί να διακρίνει στη ζωγραφική του Κώστα Λούστα όλα τα συστατικά που έρχονται από το παρελθόν, επεξεργασμένα από την άριστη τεχνική κατάρτιση του ζωγράφου και κυρίως διυλισμένα από το προσωπικό του πάθος. Δυστυχώς, ο περιορισμένος εκθεσιακός χώρος δεν επιτρέπει τη διοργάνωση μιας μεγαλύτερης έκθεσης με αναδρομικό χαρακτήρα, ώστε να μπορέσει να αναδειχτεί ένα μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας εικαστικής του παραγωγής. Αυτό είναι κάτι που μένει για το μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου