Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

«Ασκητική»

Το ΚΘΒΕ ανεβάζει τη θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου  του Καζαντζάκη
Αποτέλεσμα εικόνας για Καζαντζάκη
Το 2017 είναι αφιερωμένο στο Νίκο Καζαντζάκη, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τιμώντας τη μνήμη του, παρουσιάζει την «Ασκητική» (Salvatores dei).

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή».
Νίκος Καζαντζάκης, «Ασκητική» (απόσπασμα)

Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Το έργο ανήκει στην πρώιμη λογοτεχνική παραγωγή του Νίκου Καζαντζάκη.  Ο ίδιος υποστήριζε ότι η «Ασκητική» είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και  να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.


«Θέλαμε να κάνουμε μια ευέλικτη παράσταση μιας ώρας που θα ανεβεί πρώτα στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, από 28/1/2017 έως 5/2/2017, και έπειτα σε επιλεγμένους χώρους εντός και εκτός πόλης. Δεν πειράξαμε όμως το κείμενο, απλά κόψαμε κάποια σημεία, κάποιες επαναλήψεις, δίχως όμως να χαθεί κάτι από την ιδέα του Καζαντζάκη. Είχαμε στο νου να γίνει το κείμενο κατανοητό στον όποιο θεατή έρθει να δει την παράσταση, χωρίς να πρέπει να είναι μυημένος στο φιλοσόφημα του Καζαντζάκη», δηλώνει ο Aνδρέας Κουτσουρέλης που υπογράφει τη σκηνοθεσία και συνεχίζει:

«Είχαμε στα χέρια μας ένα φιλοσοφικό δοκίμιο και ήταν δύσκολο να το κάνουμε θεατρική πράξη. Το καταφέραμε με δύο στοιχεία: κρατήσαμε την απλότητα του κειμένου ώστε να γίνει κατανοητό και απλοποιήσαμε την εικόνα για να μην τραβάει το μάτι του θεατή κάνοντάς τον να χάσει ενδεχομένως σημεία του κειμένου».

Αυτό που θα δούμε σύμφωνα με τον σκηνοθέτη είναι: «Ένα κόνσεπτ λιτό, απλό, όχι σε μορφή αναλογίου. Έξι (6) πρόσωπα (ηθοποιοί) έρχονται στη σκηνή για να καταθέσουν τις σκέψεις και τον εσωτερικό κόσμο του "Ενός". Στην πραγματικότητα είναι σαν έξι εσωτερικές φωνές ενός ανθρώπου. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένας διάλογος και όχι ένας μονόλογος».

«Διαβάζοντας την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη, βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή.  Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρο το σύμπαν» υπογραμμίζει ο Κουτσουρέλης.

«Ασκητική»
Σκηνοθεσία
Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών
Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη
Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής
Ναταλία Λαμπροπούλου.
Παίζουν οι ηθοποιοί
Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, 
Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος
Ημέρες και ώρες παραστάσεων (28/01/2017 - 05/02/2017): 
Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00.
Τιμή εισιτηρίων:
Για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ εισιτήρια από 5 € έως 13 €. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου