Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

«Βλέπε και φεύγα»

Κριτική παρουσίαση της παράστασης, από τον συγγραφέα Γιάννη Αποστολόπουλο
«Βλέπε και φεύγα» μια φράση που κρύβει μια πικρή ιστορία. Το θεατρικό έργο της κυρίας Ιωάννας Μαστοράκη διαδραματίζεται σε μια ταραγμένη εποχή για την Ελλάδα. Η δράση τοποθετείται το έτος 1929 στα Βούρλα Δραπετσώνας, σε έναν κρατικό οίκο ανοχής και περιγράφει τη ζωή των ιερόδουλων.
Το κείμενο της κυρίας Μαστοράκη στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα και δίνει με παραστατικό τρόπο την διαβίωση των γυναικών αυτών. Μπορεί φαινομενικά το έργο να αφορά μια άλλη εποχή αλλά εάν το δούμε πιο αναλυτικά παρατηρούμε πως μπορούμε να βρούμε και σημερινά στοιχεία. 
Όχι ακριβώς στον τρόπο ζωής των γυναικών αλλά στην ουσία του θέματος η οποία κατά την γνώμη μου είναι η συνέπεια της φτώχειας, της οικονομικής εξαθλίωσης. 
Οι γυναίκες αναγκάζονταν να πωλούν το κορμί τους για να κερδίσουν το ελάχιστο μεροκάματο. Να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να συντηρήσουν την οικογένεια τους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το 1929 είναι η χρονιά της μεγάλης ύφεσης που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και διαχέεται σε όλο τον πλανήτη. Μοιραία δέχεται και η χώρα μας τις συνέπειες της. 
Επιπλέον η Ελλάδα βρίσκεται μόλις εφτά χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή αποδυναμωμένη, με νωπές πληγές από το προσφυγικό. Οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι οι καλύτερες και αρκετοί Έλληνες μεταναστεύουν προς αναζήτηση μιας νέας ζωής.


Ας έρθουμε στο σήμερα. Βιώνουμε μια ύφεση στην οικονομία για όγδοη χρονιά. Η οποία ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και μεταδόθηκε στην Ευρώπη και στην χώρα μας. Οι συνθήκες διαβίωσης για πολλούς Έλληνες αλλά και αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στην χώρα δεν είναι ιδανικές . Επιπλέον αντιμετωπίζουμε και προσφυγικό ζήτημα ως συνέπεια ενός πολέμου στη Συρία.

Παρότι υπάρχει μια χρονική απόσταση ογδόντα οχτώ ετών , παρατηρούμε αρκετές ομοιότητες. Το σημαντικό κοινό σημείο βρίσκεται ότι και στα χρόνια της τωρινής ύφεσης παρατηρείται αύξηση της πορνείας , νόμιμης και παράνομης.

Με τα δεδομένα αυτά θεωρώ πως το θεατρικό έργο της κυρίας Μαστοράκη, αν και αναφέρεται σε μια άλλη εποχή, είναι αρκετά σύγχρονο. Το θέμα που διαπραγματεύεται αποτελεί και για τη σύγχρονη πραγματικότητα ένα τεράστιο ζήτημα.

Αυτό που παρακολουθήσαμε στα ενενήντα λεπτά της παράστασης μας δείχνει την εξαθλίωση του ανθρώπου και την προσπάθεια του με όλους τους τρόπους για την επιβίωση του.

Μια παράσταση με αρκετά καλές ερμηνείες . Με τα τραγούδια που έχουν επιλεγεί να βοηθούν στην διαμόρφωση του κλίματος και της εποχής.

Είναι μια παράσταση που πρέπει να τη δει το θεατρόφιλο κοινό.

Η παράσταση τελείται υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων.

Επίσης η παράσταση βραβεύτηκε από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.



Την απονομή των βραβείων έκανε ο πρόεδρος κύριος Ιωάννης Μαρωνίτης.

Ο πρόεδρος της Unesco Πειραιώς και Νήσων κ.Ιωάννης Μαρωνίτης, η συγγραφέας και
σκηνοθέτης του έργου κ.Ιωάννα Μαστοράκη και ο συγγραφέας Γιάννης Αποστολόπουλος
«Βλέπε και Φεύγα»
Κείμενο
Ιωάννα Μαστοράκη
Σκηνοθεσία
Ιωάννα Μαστοράκη 
Βοηθός σκηνοθέτη
Δαμίγου Τζωρτζίνα
Φωτογραφίες
Παναγιώτης Χριστοφιλέας
Γραφιστική επιμέλεια-Αφίσα
Παναγιώτης Χριστοφιλέας
Video-trailer
Παναγιώτης Χριστοφιλέας 
Ηχητικό trailer:
STUDIOCLICKSAKISFRAGKOS
Μουσική επιμέλεια-επένδυση
Ιωάννα Μαστοράκη 
Σκηνικά-Κοστούμια:
D&MTeam.
Δημόσιες Σχέσεις-Επικοινωνία
Θίασος Πορεία
Παίζουν:
Πετροπούλου Μαρία
Λεβέντης Γιάννης
Αντωνάτου Λεμονιά 
Δαμίγου Τζωρτζίνα
Παπαθανασίου Αλεξία 
Βαφειάδης Φραγκίσκος
Ζαρκαδούλας Αλέξανδρος
Μαστοράκη Ιωάννα 
Ημερομηνίες και ώρα Παραστάσεων:
Από Κυριακή 15 Ιανουαρίου και κάθε Κυριακή στις 21:15 
Θέατρο Λύχνος
Ιερά Οδός 59 & Χαλκιδικής 83, Γκάζι
Τηλέφωνο κρατήσεων
211 0121 686
Διάρκεια Παράστασης
90’
Πρεμιέρα
Κυριακή 15/01
Τιμές εισιτηρίων
12€ ( κανονικό )
8€ ( άνεργοι/φοιτητές/συνταξιούχοι/ΑΜΕΑ /άτομα κάτω των 18 ετών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου