Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Θέατρο της Κασσώπης

Ξεκινούν έργα αναστήλωσης και ανάδειξης στο επιβλητικό θέατρο του 3ο αιώνα π.Χ.
Το Θέατρο βρίσκεται σε οροπέδιο του Ζαλόγγου με απεριόριστη θέα στον Αμβρακικό κόλπο, στο Ιόνιο πέλαγος και στα Ακαρνανικά όρη
Το επιβλητικό θέατρο που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ., χωρητικότητας 6.000 θέσεων με απεριόριστη θέα στον Αμβρακικό κόλπο, στο Ιόνιο πέλαγος και στα Ακαρνανικά όρη, εκτός από σκηνικούς και θυμελικούς αγώνες, φιλοξενούσε πιθανόν και τις συνελεύσεις του φύλου των Κασσωπαίων.

Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της αρχαίας πόλης της Κασσώπης, κοντά στο χωριό Καμαρίνα της Πρέβεζας και η εικόνα του μνημείου παρά τις φθορές από φυσικούς παράγοντες, όπως οι κατακρημνίσεις βράχων, εξακολουθεί να είναι επιβλητική.

Το κοίλο έχει διάμετρο βάσης 17 μέτρα και διάμετρο κορυφής περίπου 82 μέτρα. Εννέα κλίμακες διαιρούσαν το κοίλο σε δέκα κερκίδες. Το κοίλο χωρίζεται από διάζωμα σε δύο τμήματα, το κάτω με 23 σειρές λίθινων εδωλίων και το επάνω με 12 σειρές.

Δύο ισχυροί πολυγωνικοί αναλημματικοί τοίχοι, εκ των οποίων ο ανατολικός έχει καταστραφεί σχεδόν εξ ολοκλήρου, ενισχυμένοι κατά τακτά διαστήματα με αντηρίδες, στήριζαν τα δύο άκρα του κοίλου.

Η ορχήστρα είναι σχεδόν κυκλική και το δάπεδό της ήταν στρωμένο με πατημένο χώμα, ενώ στην περιφέρεια της ορχήστρας, απέναντι από το κοίλο, βρίσκεται το ορθογώνιας κάτοψης σκηνικό οικοδόμημα.

Οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου θα επικεντρωθούν στους αναλημματικούς τοίχους, στο κεντρικό διάζωμα, στα εδώλια του κάτω κοίλους και στο σκηνικό οικοδόμημα.

Η Κασσώπη, πρωτεύουσα της Κασσωπαίας, χτίστηκε πριν από τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. σε φυσικά οχυρή θέση, σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 550-650 μέτρων, στις πλαγιές του Ζαλόγγου, με σκοπό να προστατεύσει από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων, την εύφορη πεδιάδα που απλωνόταν νοτιότερα.

Η μεγάλη ακμή της πόλης σημειώνεται τον 3ο αι. π.Χ., όταν κτίζονται τα μεγάλα δημόσια κτίρια, το θέατρο και ανοικοδομούνται πολλά σπίτια, ενώ η πόλη είχε δικό της νομισματοκοπείο.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης καταλαμβάνουν σήμερα έκταση 350 στρεμμάτων και εκτείνονται σε ένα βραχώδες οροπέδιο, σε στρατηγική θέση που εξασφάλιζε τον έλεγχο των ορεινών, των παράλιων, αλλά και των θαλάσσιων δρόμων.

Το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης στην Πρέβεζα αναστηλώνεται και αναδεικνύεται με 1.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου