Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

«Η γυναίκα στο έργο του Σκαρίμπα»

Η Χαλκίδα γιορτάζει τη μέρα της γυναίκας μέσα από το έργο του μεγάλου λογοτέχνη και επιφανούς πολίτη της
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας διοργανώνει την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα εκδήλωση με θέμα: «Η γυναίκα στο έργο του Σκαρίμπα».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ολιγόλεπτες ομιλίες, θεατρικά δρώμενα και δραματοποίηση σκαριμπικών κειμένων από μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα» και της θεατρικής ομάδας του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Παιδείας Βασιλικού. Ανάγνωση κειμένων και ερμηνεία μελοποιημένων ποιημάτων του Γ. Σκαρίμπα από τον Θανάση Σωτηρόπουλο.


Ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας αν και γεννημένος στην Αγία Ευθυμία της Παρνασσίδας, ταυτίστηκε με τη Χαλκίδα –όπως ο Καρυωτάκης με την Πρέβεζα, ο Καβάφης με την Αλεξάνδρεια, ο Παπαδιαμάντης με τη Σκιάθο–, την έκανε σημείο αναφοράς στην ποίησή του, της έδωσε υπόσταση ερωτικού αντικειμένου και, ως σύμβολο ή ως μεταφορά, η επαρχιακή αυτή πόλη του μεσοπολέμου έγινε η σφραγίδα του ποιητικού του κόσμου.

Το έργο του, εντυπωσιακό σε έκταση και ποικιλία, σημαδεύτηκε από την έντονη αντιδικία του με τις καθιερωμένες αξίες της ζωής και του αστικού πολιτισμού.

Σουρεαλιστής χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο αναρχικό και παράδοξο ενώ καταστρέφει τους παραδοσιακούς θεσμούς της αφήγησης, παραβιάζει τη σύνταξη και τη γραμμική της τάξη και καταγράφει την πραγματικότητα όπως εκείνος την εννοεί και την αντιλαμβάνεται. Εισήγαγε επίσης υπερρεαλιστικά στοιχεία στην ελληνική πεζογραφία.

Ο Γιάννης Σκαρίμπας υπήρξε ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα γιατί τόσο το εικονοκλαστικό του ύφος όσο και ή ιδιόρρυθμη γλώσσα πού χρησιμοποίησε στα έργα του, προκάλεσε αίσθηση για την εποχή εκείνη. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της ελληνικής λογοτεχνίας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ολιγόλεπτες ομιλίες, θεατρικά δρώμενα και δραματοποίηση σκαριμπικών κειμένων από μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα» και της θεατρικής ομάδας του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Παιδείας Βασιλικού.

Ανάγνωση κειμένων και ερμηνεία μελοποιημένων ποιημάτων του Γ. Σκαρίμπα από τον Θανάση Σωτηρόπουλο.

Οργάνωση: Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. και Φίλοι του Γ. Σκαρίμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου