Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Έπεσε η αυλαία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά τα βραβεία που απονεμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Βραβείο Κοινού στην ταινία έναρξης
Το βράδυ του Σαββάτου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το βραβείο κοινού για ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους απονεμήθηκε στην feelgood (και ταινία έναρξης του Φεστιβάλ) «Η ορχήστρα της ανακύκλωσης - Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος», ενώ το βραβείο κοινού για ελληνικό ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στο «Argo Navis».

Αυτή ήταν η τελευταία τελετή απονομής του Δημήτρη Εϊπίδου ως γενικού και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Εϊπίδης είχε υποβάλει την παραίτησή του πριν από μερικούς μήνες.

Συγκινημένος ο Δημήτρης Εϊπίδης, μιλώντας στην αρχή της βραδιάς, είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το «παιδί» του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, και δέχτηκε το χειροκρότημα του κοινού.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Βραβείο Κοινού για ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Argo Navis»,  σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου (Ελλάδα, Γερμανία).

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»)  στην ταινία «Η ορχήστρα της ανακύκλωσης- Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος» σε σκηνοθεσία Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι (ΗΠΑ, Παραγουάη, Νορβηγία, Βραζιλία).

Βραβείο Κοινού για ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης» σε σκηνοθεσία των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου (Ελλάδα).

Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah» του Άνταμ Μπενζίν (Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς).

Βραβεία FIPRESCI

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους: Μελίς Μπεχλίλ (Τουρκία), Σάσγια Κουτσίερ (Ολλανδία), Άννα Μπιλάκ (Πολωνία), Σίλβεσταρ Μιλέτα (Κροατία), Γιώργος Παπαδημητρίου (Ελλάδα).

Τα βραβεία της FIPRESCI απονεμήθηκαν φέτος:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Τα σημάδια του ουρανού» σε σκηνοθεσία της Μάρως Αναστοπούλου (Ελλάδα).

Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Αυτό που έκανε» σε σκηνοθεσία του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν (Δανία).

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας (που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα») απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες» σε σκηνοθεσία Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (Λίβανος, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία).

Το βραβείο της WWF (απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον») δόθηκε στην ταινία «Ραγδαίος αφανισμός» σε σκηνοθεσία Λούι Ψυχογιός (ΗΠΑ).

Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει φέτος, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία της ενότητας «Καταγραφή της Μνήμης».

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (Ελλάδα) με το σκεπτικό (όπως ανακοινώθηκε από την επιτροπή ότι «η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών».

Το βραβείο Docs in Progress 2016 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 Inc και μεταφράζεται σε υπηρεσίες post production αξίας 15.000 ευρώ.

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία: Amal, Σκηνοθεσία /Παραγωγή: Μοχάμεντ Σιάμ, Εταιρεία παραγωγής: ArtKhan, Συμπαραγωγή: Σάρα Μποκεμέγιερ (Detail Film), Αίγυπτος/ Γερμανία.

Το σκεπτικό της επιτροπής έχει ως εξής: «Tο Amal εκτυλίσσεται σε μια περίοδο πέντε ετών και μας συγκίνησε αυτή η σε βάθος χρόνου προσέγγιση της Αιγυπτιακής επανάστασης. Μας αρέσει η ιδέα του να βλέπουμε την Αμάλ να μεγαλώνει με φόντο την Αιγυπτιακή επανάσταση και να αναλογίζεται την πολιτική κατάσταση της χώρας της. Η Αμάλ είναι ένας δυνατός χαρακτήρας με τον οποίο συνδεθήκαμε, χάρη στην επιμονή και το ισχυρό πνεύμα της. Η εκ των έσω επαφή μαζί της αυτά τα πέντε χρόνια μας επιτρέπει ως θεατές να συνδεθούμε με όλες τις πτυχές της ζωής της καθώς εξελίσσεται. Ζει μέσα σε ένα κόσμο αντιθέσεων, χαράσσοντας τη δική της διαδρομή και ανοίγοντας χώρο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς της. Μέσα από εξαιρετική κινηματογράφηση και μοντάζ, ανυπομονούμε να δούμε την Αμάλ να μεγαλώνει μέσα σε αυτή την ταινία».

Η ΕΡΤ στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής απονέμει το βραβείο DOC ON AIR στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN, αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και σε δικαίωμα της πρώτης μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ.

Το βραβείο απονέμεται στο project: «Debut» της Αναστάσιας Μιροσνιτσένκο σε παραγωγή Βόλια Τσαϊκούσκαγια από τη Λευκορωσία.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, υποσχέθηκε ότι από του χρόνου η ΕΡΤ θα σταθεί πιο γενναιόδωρη δίπλα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ.

To ετήσιο βραβείο του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki, απονέμεται σε έναν οργανισμό, ομάδα ή άτομο για την εξαιρετική συνεισφορά του στη διαμόρφωση της κουλτούρας του ντοκιμαντέρ. Το 12ο Βραβείο του EDN απονεμήθηκε στην Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, υπεύθυνη των παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των ταινιών τεκμηρίωσης, στο πεδίο του διαδικτυακού και διαδραστικού ντοκιμαντέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου