Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

«Kind of blue»

Ο δίσκος που άλλαξε τη μουσική
Όταν ακούς τζαζ, σου έρχεται στο μυαλό ο Miles Davis. Όταν έχεις την εικόνα του Miles Davis, τότε σου έρχεται στα αφτιά η μελωδία του «So What» από το «Kind of Blue».


Όλα άρχισαν όταν ο Dizzy Gillespie και Charlie Parker τον κάλεσαν πάνω στη σκηνή για να αντικαταστήσει τον άρρωστο τρομπετίστα της μπάντας. Λίγο αργότερα, στα δεκαοχτώ του, αφήνει το Ιλινόι για τη Νέα Υόρκη.

Εκεί, τον χαρακτήρισαν «Πρίγκιπα του Σκότους» και ο περίεργος και εκκεντρικός  Miles Davis άρχισε να γράφει τη δική του μουσική ιστορία. Κάποια χρόνια αργότερα, μαζί  με τους John Coltrane, Bill Evans, Paul Chambers, Cannonball Adderley  και Jimmy Cobb ηχογράφησαν το Kind of Blue που κυκλοφόρησε το 1959. Είναι ο πρώτος σε πωλήσεις jazz δίσκος, ενώ στο μουσικό περιοδικό Rolling Stone, κατατάσσεται στη 12η θέση με τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών.


Τι ήταν αυτό που έκανε τον δίσκο τόσο σπουδαίο; Η απάντηση είναι απλή. Οι μουσικοί που συνέβαλαν σε αυτό. Ο Davis ήταν η ιδιοφυία, ενώ ειδικά οι Evans, Coltrane και Adderley ήταν ανάμεσα στους καλύτερους μουσικούς εκείνης της εποχής.

Όλοι τους δημιουργούσαν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και το σημαντικότερο είναι πως δέχθηκαν την πρόκληση να πάνε αντίθετα από το τότε μουσικό ρεύμα της Jazz, τη bebop. Πράγμα που το κατάφεραν και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο αφού από το πρώτο μόλις κομμάτι του δίσκου, το So What, το ελεύθερο και ρυθμικό στυλ είναι φανερό.

Ένας ακόμα λόγος που κάνει το Kind of Blue τόσο σημαντικό, είναι πως δεν υπήρχε συνέχεια. Λίγο μετά τις ηχογραφήσεις, η μπάντα διαλύθηκε. O Adderley αποφάσισε να ασχοληθεί εκ νέου με το να παίζει gospel, ο Evans σχημάτισε το δικό του piano trio, o John Coltrane (μετά τη δημιουργία των Giant Steps), ακολούθησε τον δικό του δρόμο, όπως και ο Miles Davis.

Το Kind of Blue για κάποιους δεν είναι απλά ένας δίσκος. Είναι η Βίβλος, είναι το απόλυτο μουσικό αριστούργημα, είναι το 45αρι που δημιουργήθηκε στον Παράδεισο και άλλαξε τη μουσική…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου