Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Πρεμιέρα για το φεστιβάλ που ολοκληρώνεται στις 27 Νοέμβρη
Αποτέλεσμα εικόνας για 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Σήμερα πραγματοποιείται η επίσημη πρώτη στον κινηματογράφο Άστορ για το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου με το «Afterimage», τελευταία ταινία του Πολωνού δημιουργού Αντρέι Βάιντα και επίσημη υποβολή της Πολωνίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 2017 (η προβολή είναι ανοιχτή και για το κοινό).

Το κύκνειο άσμα του Βάιντα είναι η βιογραφία του αβάν γκαρντ καλλιτέχνη και ζωγράφου Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι, ο οποίος εκδιώχθηκε στη μεταπολεμική Πολωνία και αποπέμφθηκε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Λοτζ.


Το φεστιβάλ, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίνο Φενέκ Μικελίδη, θα διεξαχθεί στις αίθουσες Τριανόν και Ααβόρα, ενώ διαθέτει στο φετινό διαγωνιστικό του πρόγραμμα 11 ευρωπαϊκές ταινίες από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία, την Τσεχία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Τουρκία, την Κροατία και την Πολωνία. Ανάμεσά τους και μια ταινία από την Κύπρο, το «Αγόρι στη γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους.

Παράλληλα, το Πανόραμα συνδέει κινηματογραφικά τη σημερινή κρίση με τη δριμεία οικονομική κρίση στην Αμερική του '29 που εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη, μέσα από το αφιέρωμα «Μέρες του '36».

Θα παιχτούν εμβληματικές ταινίες («Μοντέρνοι καιροί» του Τσάρλι Τσάπλιν, «Η ζωή είναι δική μας» του Ζαν Ρενουάρ, «Λάσπη στ' αστέρια» του Ηλία Καζάν, «Μέρες του '36» του Θόδωρου Αγγελόπουλου κ.ά.) που δίνουν μια σφαιρική εικόνα της εποχής, η οποία σημαδεύτηκε από την άνοδο του φασισμού.

Το φεστιβάλ τιμά, επίσης, τη μνήμη του σκηνοθέτη Νίκου Παναγιωτόπουλου με μια ρετροσπεκτίβα που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του, όπως τιμά και τον Μάρκο Μπελόκιο, τον 75χρονο Ιταλό αντικομφορμιστή, από τη φιλμογραφία του οποίου θα προβάλει τις ταινίες «Γροθιές στην τσέπη» (1965), «Εν ονόματι του πατρός» (1971), «Καλημέρα, νύχτα» (2003), «Κρυφή ερωμένη» (2009), «Η ωραία κοιμωμένη» (2012) και «Sweet dreams» (2016) σε αβάν πρεμιέρ στη λήξη της διοργάνωσης.

Ως ένδειξη αναγνώρισης του εξελισσόμενου ταλέντου του Ελληνοαμερικανού δημιουργού Αλεξάντερ Πέιν, το Πανόραμα περιλαμβάνει στον προγραμματισμό του πέντε αντιπροσωπευτικές ταινίες του, ενώ και τη φετινή χρονιά διαθέτει για κάθε προβολή 10 εισιτήρια για ανέργους.

Η αυλαία θα πέσει στις 27 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου