Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

«Μετάβαση στην Euphoria»

Ο πολιτισμός ανοίγει παλιά εργοστάσια
Αποτέλεσμα εικόνας για «Μετάβαση στην Euphoria»
Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2021 ανοίγει στον κόσμο, μέσα από το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα που συνοψίζεται στη φράση «Μετάβαση στην Euphoria», με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, αρκετά από τα οποία έχουν ήδη βρεθεί. 

Γιορτή για την πόλη, διάδραση με τους κατοίκους, νέοι χώροι. Το πρόγραμμα αναφέρεται στην κρίση που βιώνει σήμερα τόσο η Ελλάδα όσο και ολόκληρη η Ευρώπη και στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας του «ευ» στον κοινωνικό τομέα, στον οικονομικό τομέα και, τέλος, στον τομέα του περιβάλλοντος, που σχετίζεται με την ανάγκη εξισορρόπησης ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία των φυσικών πόρων. 

Για την ανάπτυξη του προγράμματος χρησιμοποιείται ολόκληρη η πόλη: η Ανω Ελευσίνα με την προσφυγική συνοικία και το υπέροχο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας, η Κεντρική Ελευσίνα που συνορεύει με τον Τιτάνα και η Κάτω Ελευσίνα, στο παραλιακό μέτωπο, κοντά στη βιομηχανική ζώνη και το λιμάνι. Παράλληλα, για τις ανάγκες του προγράμματος δημιουργούνται στις γειτονιές της Ελευσίνας τρεις μεγάλοι κάθετοι κήποι, οι οποίοι θα λειτουργούν ως πολιτιστικά κέντρα γειτονιάς.

Τρεις είναι οι κεντρικοί χώροι που θα φιλοξενήσουν τις μεγάλες εκδηλώσεις: το εμβληματικό και γνωστό σε όλους Ελαιουργείο, το πρώτο εργοστάσιο της πόλης, το οποίο το 1939 λειτουργούσε ως «Χαρίλαος και Κανελλόπουλος ΑΕ» και παρήγε λινέλαια, βαμβακέλαια, πίτες για ζωοτροφές και κοινούς πράσινους σάπωνες, μεταξύ των οποίων ο «Σάπων Ελευσίνας» και διέκοψε τη λειτουργία του περί το τέλος της δεκαετίας του 1960. 

Οι άλλοι δύο χώροι, αυτοί οι οποίοι θα «αναπλαστούν» και θα παραδοθούν στην πόλη, είναι αυτός της Ελαιουργικής και του παλιού εργοστασίου ΙΡΙΣ στο παραλιακό μέτωπο. Το τελευταίο, εργοστάσιο βερνικοχρωμάτων, ιδρύθηκε το 1925 από τον Μενέλαο Σακελλαρίου στην ανατολική άκρη της ακτής της πόλης. Tο 1939 παρήγε ελαιοχρώματα, βερνίκια πατωμάτων και τυπογραφικά μελάνια, ενώ η περίοδος της ακμής του διήρκεσε έως το τέλος του Μεσοπολέμου.

«Θα δημιουργηθούν κλειστοί χώροι για παραστάσεις και εκθεσιακός χώρος, αντιμετωπίζοντας έτσι το μεγάλο πρόβλημα της Ελευσίνας, την έλλειψη κλειστών χώρων» υπογραμμίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2021, Κέλλυ Διαπούλη. 

Η ανάπλαση χώρων και υποδομών έχει προϋπολογισμό 23 εκατ. ευρώ, τη χρηματοδότησή τους έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής και έχει ξεκινήσει ήδη από την Ελαιουργική, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2018.

Πέρα από τις βασικές υποδομές, ολόκληρη η πόλη θα αλλάξει όψη και θα «αναζωογονηθεί», αφού διαφορετικά οικήματα θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγές, ενώ θα αξιοποιηθούν δεκάδες μικροί χώροι για site specific εγκαταστάσεις, παραστάσεις μικρής κλίμακας, εκθέσεις, εκδηλώσεις. 

Η καρδιά της πόλης θα χτυπά παντού! Η συνέντευξή Τύπου της παρουσίασης του προγράμματος «Μετάβαση στην Euphoria» δόθηκε στο Δημαρχείο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. Δούρου, του δημάρχου Ελευσίνας, Γ. Τσουκαλά, της οργανωτικής επιτροπής και της ομάδας των κεντρικών επιμελητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου