Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Αλ Ντι Μέολα - Μαντλέν Πεϊρού

Ο βιρτουόζος και η «πριγκίπισσα» για μια μοναδική συναυλία στην Αθήνα
Ο Αλ Ντι Μέολα θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς βιρτουόζους της κιθάρας παγκοσμίως, ενώ τη Μαντλέν Πεϊρού αποκαλούν «πριγκίπισσα της τζαζ»
Δύο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας μουσικής θα βρεθούν αυτήν την εβδομάδα στη χώρα μας, προκειμένου να δώσουν συναυλίες για το ελληνικό κοινό. 

Ο λόγος για τον μεγάλο «ήρωα» της κιθάρας Αλ Ντι Μέολα, ο οποίος θα δώσει δύο μουσικές παραστάσεις μεθαύριο και το Σάββατο στην κεντρική σκηνή του «Gazarte», και μία από τις σύγχρονες φωνές της παγκόσμιας τζαζ, η Μαντλέν Πεϊρού, που θα εμφανιστεί για μία μόνον βραδιά, μεθαύριο, στο «PassPort Κεραμεικός».

Ο Αλ Ντι Μέολα, έχοντας ήδη συμπληρώσει περισσότερα από 35 χρόνια καριέρας, θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς βιρτουόζους της κιθάρας παγκοσμίως. Το πάθος των ερμηνειών του και η μοναδική τεχνική του έχουν αποτυπωθεί στις πολυάριθμες δισκογραφικές δουλειές του, οι περισσότερες από τις οποίες -με κορυφαίες τα άλμπουμ «Elegant Gypsy» και «Casino»- σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία ενώ απέσπασαν παράλληλα διθυραμβικές κριτικές.

Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία ενώ έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής μεταξύ των οποίων και οι Λουτσιάνο Παβαρότι, Πάκο ντε Λουτσία, Πολ Σάιμον, Στίβι Γουόντερ, Κάρλος Σαντάνα, Φιλ Κόλινς κ.ά.

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν κορυφαίες στιγμές της μακρόχρονης μουσικής διαδρομής του θεωρεί το ξεκίνημά του, όταν το 1974 συμμετείχε στην μπάντα του Chick Korea, «Return to Forever», τη σύμπραξή του με τον Paco de Lucia και τον John McLaughlin μέσα από το δημοφιλές μουσικό σχήμα «The Guitar Trio» αλλά και το άλμπουμ «Word Symfonia» που κυκλοφόρησε το 1990.

Ο Αλ Ντι Μέολα είναι δηλωμένος φίλος της Ελλάδας και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το ελληνικό κοινό. Εχει δώσει πολλές συναυλίες στη χώρα μας, ενώ έχει συνεργαστεί και με Ελληνες καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Παναγιώτης Μάργαρης κ.ά.

Η Μαντλέν Πεϊρού πάλι θεωρείται γνήσια απόγονος των μεγάλων κυριών της τζαζ. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός πως συχνά την αποκαλούν «πριγκίπισσα της τζαζ» και «διάδοχο της Μπίλι Χόλιντεϊ».

Το «μικρόβιο» της μουσικής μπήκε μέσα της από νωρίς καθώς μεγάλωσε σε μία οικογένεια με πολλές μουσικές επιρροές. Στα εφηβικά της χρόνια, μετά το διαζύγιο των γονιών της, έφυγε από την Καλιφόρνια με προορισμό το Παρίσι όπου και έκανε τα πρώτα, δειλά μουσικά της βήματα. Στα 15 της πήρε την απόφαση να παρατήσει το σχολείο και να ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιάς της που την οδηγούσε κατευθείαν στη μουσική.

Έγινε μέλος μιας πλανόδιας μπάντας μουσικών και περιπλανιόταν μαζί τους από γειτονιά σε γειτονιά παίζοντας μουσική και τραγουδώντας. Εκεί έμαθε να ερμηνεύει τζαζ και μπλουζ κομμάτια δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρεπερτόριο της Μπίλι Χόλιντεϊ που ήταν και το μεγάλο ίνδαλμά της. Έναν χρόνο αργότερα μάλιστα αποφάσισε να κάνει, με το συγκρότημά της, περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης.

Από τότε μέχρι σήμερα, είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ, έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία με επιτυχημένες δισκογραφικές δουλειές, υπέροχες ερμηνείες και συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη συναυλία της στην Αθήνα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με επιλογές από το σύνολο της δισκογραφίας της αλλά και διασκευές αγαπημένων της κομματιών από το διεθνές ρεπερτόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου