Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Μουσική και τραγούδια της παράδοσης της Νότιας Ιταλίας
Με μια συναυλία αφιερωμένη στη μουσική και στα τραγούδια της παράδοσης της Νότιας Ιταλίας «Discanto Siculo», συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο 23 Ιούλη, στις 9.30 το βράδυ, στο Αρχαίο Ωδείο, οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας.

Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο «ο Φάρος» - «il Faro».

Οι «Discanto Siculo» θα παρουσιάσουν παλιά παραδοσιακά τραγούδια της Σικελίας. Τα κείμενα προέρχονται από την αγροτική και λαϊκή παράδοση του νησιού και ως επί το πλείστον είναι κομμάτια από ανώνυμους συγγραφείς, που διαδόθηκαν μέσω της προφορικής παράδοσης.

Αρχίζοντας από τον 18ο αιώνα, και ειδικά κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, μελετητές και λάτρεις της λαϊκής παράδοσης και του πολιτισμού της Σικελίας έκαναν προσπάθεια για να συλλέξουν και να θέσουν εγγράφως παραμύθια, διηγήματα, ανέκδοτα, τραγούδια και ιστορίες της λαϊκής παράδοσης.

Το συγκρότημα «Discanto Siculo» αποτελείται από τους: Antonio Smiriglia, ερευνητής και μελετητής των αρχαίων κειμένων και συνθέτης, φωνή και σολίστ της ομάδας (με τη συνοδεία του μουσικού οργάνου tammorra), Giacomo Scaglitta Cala, συγγραφέας, συνθέτης και ενορχηστρωτής της μουσικής ομάδας, εμπειρογνώμονας παραδοσιακών μουσικών οργάνων τα οποία κατασκευάζει ο ίδιος (γκάιντα, friscaletto, marranzano κ.λπ.), καθώς και παίκτης φυσαρμόνικας, σαξοφώνου κ.ά., Giovanni & Giuseppe Cappello, αντίστοιχα μπάσο και κιθάρα (ακουστική και κλασική), Roberto Franchina στα drums, και Salvatore Prattella, παίκτης ακορντεόν, εμπειρογνώμονας στις μπαλάντες και στα λαϊκά τραγούδια.

Είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό: 7 ευρώ.

Το συγκρότημα την Κυριακή 24 Ιούλη, στις 11.00 το πρωί, θα εμφανιστεί στην Καθολική Εκκλησία του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα (οδός Μαιζώνος 81) και θα παρουσιάσει «Θρησκευτικά τραγούδια της ιερής παράδοσης των Nebrodi» (Είσοδος ελεύθερη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου