Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

«Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη»

Η Απολογία του Σωκράτη στα αρχαία ελληνικά
«Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη»: η παράσταση περιοδεύει ανά την Ελλάδα και στις 30 του μήνα θα παιχτεί στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου της Σάμου, στην αρχαία ελληνική γλώσσα με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ο Δήμος Αβδελιώδης είναι εμπνευστής και δημιουργός αυτού του εγχειρήματος, έχοντας διδάξει ο ίδιος την εκφορά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και καταθέτοντας παράλληλα μια νέα διαφορετική μετάφραση της «Απολογίας», την οποία ερμηνεύει ο Βασίλης Καραμπούλας (στον ρόλο του Σωκράτη).

Η αυθεντική αυτή αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην ίδια ακριβώς γλώσσα που μιλούσε ο Σωκράτης, κάνει την παρακολούθησή της για τους θεατές μια μοναδική βιωματική εμπειρία, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγματική ατμόσφαιρα εκείνης της μέρας της δίκης, κι όπου ο Σωκράτης και ο Μέλητος (Γιάννης Κολόι) ενσαρκώνονται μπροστά τους ζωντανά.

«Πρόθεσή μας δεν ήταν απλά μια θεατρική παράσταση, αλλά κυρίως μια αυθεντική αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη, με ένα κάθισμα και μια κλεψύδρα, χωρίς άλλα θεατρικά στοιχεία, παρά μόνο με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ίδια η ενσάρκωση, από τους δυο ηθοποιούς, της φωνής του πρωτότυπου κειμένου στην αρχαία αττική διάλεκτο, της αυθεντικής δηλαδή φωνής του, που του επαναπροσδίδει το "χαμένο" από τις μεταφράσεις νόημά του» σύμφωνα με τον Δ. Αβδελιώδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου