Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

«2ο Parthenώn Film Festival»

Το σινεμά επιστρέφει στο χωριό στις 8-10 Ιουλίου 2016
Το σινεμά επιστρέφει στο χωριό στις 8-10 Ιουλίου 2016!
The 2nd Parthenώn Film Festival will take place on 8-10 July 2016! Stay tuned!
Το «Parthenών Film Festival - Σινεμά στο χωριό» επιστρέφει φέτος στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα στη Σιθωνία Χαλκιδικής, δίνοντας συνέχεια στον πρωτότυπο θεσμό.

Το τριήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου και οι προβολές θα είναι ελεύθερες για το κοινό.

Για τρεις ημέρες, η κεντρική πλατεία του χωριού μπροστά στο παλιό δημοτικό σχολείο μετατρέπεται σε υπαίθρια αίθουσα προβολής. 

Φέτος, οι προβολές περιλαμβάνουν κλασικές ταινίες του ευρωπαϊκού σινεμά όπως ο «Κλέφτης Ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα και η «Σύντομη Συνάντηση» του Ντέιβιντ Λιν, ενώ θα προβληθεί και η κλασική αμερικανική κωμωδία «Το Πάρτυ» του Μπλέικ Έντουαρντς.

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί και δύο βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, το «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα και τη «Βαλσαμωμένη Γιαγιά» της Έφης Παππά.

Στη λήξη του 2ου Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό θα προβληθεί η γαλλική ταινία επιστημονικής φαντασίας «La Jetée» του Κρις Μαρκέρ, η οποία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μικρού μήκους ταινίες στην ιστορία του σινεμά.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του κινηματογραφικού μέσου, αλλά και η προώθηση του Παρθενώνα και της ευρύτερης περιοχής ως προορισμού, μέσω μιας θετικής βιωματικής εμπειρίας των επισκεπτών.

Το 2ο Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό επιστρέφει στις 8, 9 και 10 Ιουλίου για τρεις καλοκαιρινές βραδιές γεμάτες σινεμά στην υπέροχη πέτρινη πλατεία του Παρθενώνα! Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει δράμα, κωμωδία,...

Πρόγραμμα και Ώρες Προβολών

Παρασκευή 8 Ιουλίου

21.30 | Dream Toy (2015) του Χρήστου Χουλιάρα (μικρού μήκους)

21.45 | Κλέφτης Ποδηλάτων (1948) του Βιτόριο Ντε Σίκα

Σάββατο 9 Ιουλίου

21.30 | Η Βαλσαμωμένη Γιαγιά (2014) της Έφης Παππά (μικρού μήκους)

21.45 | Το Πάρτυ (1968) του Μπλέικ Έντουαρντς

Κυριακή 10 Ιουλίου

21.30 | La Jetée (1962) του Κρις Μαρκέρ

22.00 | Σύντομη Συνάντηση (1945) του Ντέιβιντ Λιν

Παράλληλες δράσεις

Το Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό εμπλουτίζεται με παράλληλες πολιτιστικές δράσεις. Κατά το τριήμερο του φεστιβάλ και σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας θα παρουσιαστεί το εικαστικό project Παράθυρα / Ερείπια. Πρόκειται για ένα εικαστικό project με αφορμή το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Τα Παράθυρα». Τα έργα των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου θα εκτεθούν στα παράθυρα εγκαταλειμμένων κτιρίων του Παρθενώνα, γύρω από την πλατεία του χωριού.

Λίγα λόγια για τον Παρθενώνα

Σημειώνεται ότι ο οικισμός Παρθενώνας βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής. 

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό, χτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων, με πλούσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Οι κάτοικοι του άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν τον οικισμό τη δεκαετία του ’70 για να εγκατασταθούν στο γειτονικό Νέο Μαρμαρά, που προσέφερε περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Παρθενώνας εμφανίζεται πλήρως εγκαταλειμμένος. Τα επόμενα χρόνια τα περισσότερα κτίσματα του οικισμού αναστηλώνονται και αναπαλαιώνονται, δίνοντας νέα ζωή στον τόπο.

Το 1985 ιδρύεται από πρώην κατοίκους του χωριού ο πολιτιστικός σύλλογος «Ο Παρθενών», που συμβάλλει στην ανάδειξη και προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού και τη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Ο Παρθενώνας έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας.

Η πρόσβαση στον Παρθενώνα γίνεται οδικώς μέσω της επαρχιακής οδού Νέου Μαρμαρά – Παρθενώνα. Δεν υπάρχει συγκοινωνία. Μπορείτε να πάρετε ταξί από το Νέο Μαρμαρά (πιάτσα ταξί στο κέντρο του Ν. Μαρμαρά - πλατεία Παράσχου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου