Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

«Athens Photo Festival»

«Μαραθώνιος» φωτογραφίας στην Αθήνα
TR_ALVARO_LAIZ-01
Το «Athens Photo Festival», το σημαντικότερο φεστιβάλ φωτογραφίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα πέντε παλαιότερα στον κόσμο αφιερωμένα στην τέχνη της φωτογραφίας, θα πραγματοποιηθεί για δύο περίπου μήνες με τη συμμετοχή 85 καλλιτεχνών από 39 χώρες.

Σημαντικοί διεθνείς προσκεκλημένοι και ένα ευρύ φάσμα δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων τοποθετούν με το φεστιβάλ την Αθήνα στο επίκεντρο της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής.

Περισσότερα από 700 φωτογραφικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφικές εκδόσεις και κείμενα, διασταυρώνει τo κεντρικό πρόγραμμα στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς) που αρθρώνεται μέσα από αυτοτελείς ενότητες, ενισχύοντας τόσο τον καλλιτεχνικό όσο και τον κοινωνικoπολιτικό διάλογο.

Η θεματική της φετινής διοργάνωσης, υπό τον γενικό τίτλο «[Mis/Dis]Placed», προτείνει μια «περιήγηση σε οπτικές μορφοποιήσεις και αφηγήσεις που ερμηνεύουν, αναπαριστούν και τεκμηριώνουν τις θέσεις και τις αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από κοινωνικά, πολιτικά, υπαρξιακά και πολιτισμικά φορτισμένες καταστάσεις» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Photo Festival, Μανόλης Μωρεσόπουλος.

Σήμερα, που τόσο τα εθνικά όσο και τα παγκόσμια αφηγήματα περιστρέφονται γύρω από τις ραγδαία εξελισσόμενες αλλαγές που συνθέτουν το παρόν μας, «εστιάζουμε στις αντιλήψεις και τις πρακτικές που καθορίζουν τη συγκρότηση της συλλογικής συνείδησης και τη θέση του ατόμου στη σημερινή εποχή, σε σχέση με έννοιες όπως ο χώρος, ο τόπος και η μνήμη».

Ενδεικτικά, χωρίς όμως να περιορίζονται σε αυτά, πιθανά θέματα περιλαμβάνουν τις «συνθήκες εκτοπισμού, μετακίνησης, αποξένωσης και αποστέρησης,τα ρευστά όρια-σύνορα, χώρους ανοίκειους και δυστοπικούς, τα στερεότυπα και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τις μορφές ελέγχου και χειραγώγησης, τις επιρροές του Διαδικτύου στην κοινωνική ζωή, τη σταδιακή αλλοίωση της μνήμης, τα ίχνη του παρελθόντος, την επιβίωση και την προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, τόπους διεξόδου και αντίδρασης» καταλήγει ο Μανόλης Μωρεσόπουλος.

Ένα σύνολο δράσεων -εκπαιδευτικά προγράμματα, portfolio reviews, ομιλίες, μαραθώνιος φωτογραφίας- και παράλληλων εκδηλώσεων, που διευρύνουν τον διάλογο και την ενεργή συμμετοχή, ενισχύουν την κριτική κατανόηση της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.

Πέρα από το κεντρικό πρόγραμμα, το «Athens Photo Festival 2016» περιλαμβάνει παράλληλες εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν σε επιλεγμένους εκθεσιακούς χώρους του ευρύτερου αστικού κέντρου της Αθήνας.

TR_ALVARO_LAIZ-01
Alvaro Laiz (ES)
Transmongolian

«Νέοι Ελληνες Φωτογράφοι»

Στην παράλληλη έκθεση «Νέοι Ελληνες Φωτογράφοι» παρουσιάζονται οι εργασίες 16 φωτογράφων, οι οποίοι επιλέχτηκαν μέσα από ένα σύνολο περισσοτέρων των 750 προτάσεων.

Ετερόκλητα στοιχεία, διαφορετικές τεχνικές και πολλαπλές προσεγγίσεις διασταυρώνονται σε έναν συνεχή διάλογο, αντανακλώντας τη ζωντάνια της νέας οπτικής.

Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν σε αυτή την ενότητα
Μαρία Αντωνιάδου, Θάλεια Γαλανοπούλου, Γιάννης Ζινδριλής, Ελενα Κολλάτου και Λεωνίδας Τούμπανος, Χλόη Κριθαρά-Devienne, Μάρι Μασουρίδου, Μαρία Μαυροπούλου, Θοδωρής Παπαδάκης, Γιάννης Παπανίκος, Δημήτρης Σακαλάκης, Ορέστης Σεφέρογλου, Alexei Siozov, Αρτεμις Σκεύα, Παύλος Σταματιάδης, Κατερίνα Τσακίρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου