Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016

Νύχτες αλληλεγγύης και εκδηλώσεις για τους πρόσφυγες ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά
Θέατρο Ρεματιάς: Νύχτες αλληλεγγύης και εκδηλώσεις για τους πρόσφυγες
Ζωντανή κοιτίδα πολιτισμού, το Θέατρο Ρεματιάς, ένα χρόνο μετά την ολοκληρωτική του καταστροφή από πυρκαγιά, όχι μόνο επαναλειτουργεί, αλλά διοργανώνει εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Ο δήμος Χαλανδρίου καλεί το κοινό σε βραδιές εορτασμού της αναγέννησης του Θεάτρου με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

Τον Μάιο είχε διοργανώσει συναυλίες αλληλεγγύης και για τον Ιούλιο δημιουργεί νέα πολιτιστική ατζέντα. Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016, με τίτλο Νύχτες Αλληλεγγύης, θα ξεκινήσει από 1ης Ιουλίου και το πρόγραμμά του αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Το Φεστιβάλ διάρκειας τριών, περίπου, μηνών μοιάζει με καλοκαιρινή γιορτή για τον Δήμο καλώντας τους κατοίκους να παρακολουθήσουν πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.

Όπως αναφέρει  o Σέργιος Γκάκας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Χαλανδρίου στο in.gr, οι περισσότερες εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο, στον χώρο όμως θα στηθεί ταμείο για τους πρόσφυγες στο οποίο θα μπορεί να αφήνει κανείς οποιοδήποτε είδος πρώτης ανάγκης θεωρεί χρήσιμο.

Η κοινωνική αυτή πρωτοβουλία είναι που χαρίζει τον τίτλο Νύχτες Αλληλεγγύης στο φεστιβάλ, σε ένα φεστιβάλ που θα παρουσιάσει περί τις 50 εκδηλώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων μουσικές.

Τις τελευταίες, δε, πέντε ημέρες του Φεστιβάλ, θα δοθεί βήμα σε νέους θεατρικούς θιάσους να παρουσιάσουν τα εγχειρήματά τους.

Ένα χρόνο μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του χώρου, ο κ. Γκάκας μιλά για την εμπρηστική ενέργεια που προκάλεσε θλίψη, αλλά και για την συμπαράσταση του κόσμου που βοήθησε ώστε να στηθεί ξανά το Θέατρο και να επαναλειτουργήσει.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού θυμάται πέρσι, λίγο καιρό μετά την πυρκαγιά, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2015 να είναι εμφανής η συγκίνηση του κόσμου και η πληρότητα στις εκδηλώσεις να αγγίζει το 90%.

Το Θέατρο δεν δημιουργεί το πρόγραμμά του ανεξάρτητα από τα προβλήματα της κοινωνίας. Στις 13 Ιουνίου, μάλιστα, Έλληνες και Κούρδοι καλλιτέχνες θα ανέβουν στη σκηνή για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο Κομπάνι.

Για την ιστορία, πριν από έναν χρόνο εκδηλώθηκε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στο χώρο του θεάτρου της Ρεματιάς. Η καταστροφή του σε λίγες ώρες ήταν ολοσχερής.

Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο χώρο καθώς και όλες οι άλλες ενδείξεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εμπρηστική επίθεση. Παρά το μέγεθος της καταστροφής ο δήμαρχος, Σίμος Ρούσσος, δεσμεύτηκε ότι το θέατρο θα επαναλειτουργήσει σύντομα. Άμεση ήταν η ενεργοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου και χιλιάδων εθελοντών πολιτών, οι οποίοι έσπευσαν να καθαρίσουν και να κάνουν δεντροφύτευση στο χώρο. Ο Δήμος εγκατέστησε νέες κερκίδες.

Λίγες ημέρες μετά την καταστροφή, το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς άνοιξε τις πόρτες του με τη μεγάλη συναυλία Μέσα από τις στάχτες στην οποία συμμετείχαν αφιλοκερδώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Η προσέλευση του κόσμου στο θέατρο κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πολίτες που κατέφτασαν στη Ρεματιά το βράδυ της 3ης Ιουνίου του περασμένου έτους ξεπέρασαν τους 4.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου