Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Μουσική εκδήλωση με δωρεάν είσοδο στον κήπο του ΜΜΑ
H Ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου
Στους εορτασμούς της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συμμετέχει, στις 21 Ιούνη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την καθιερωμένη μεγάλη συναυλία για μικρούς και μεγάλους στον Κήπο του.

Ο θεσμός, που και φέτος φιλοδοξεί να ενώσει εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από χιλιάδες εκδηλώσεις που οργανώνονται σε πάνω από 700 πόλεις του κόσμου, δημιουργήθηκε το 1982 στη Γαλλία και, μέσα σε 35 χρόνια, ξεπέρασε τα σύνορα της Ευρώπης, αφού γιορτάζεται πλέον σε περισσότερα από 120 κράτη της υφηλίου.

Στη φετινή «Γιορτή της Μουσικής» του Μεγάρου, που πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, συμμετέχουν η τσελίστα Χριστίνα Μπαζίλη, ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος, η Παιδική και Νεανική Χορωδία Rosarte, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Αγγελική Τουμπανάκη με τους Buzz Bastardz.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με επιλεγμένες συνθέσεις για τσέλο και πιάνο ελλήνων και ξένων συνθετών που διάλεξαν για το ημίωρο πρόγραμμά τους η 20χρονη τσελίστα Χριστίνα Μπαζίλη και ο καταξιωμένος πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος. 

Έτσι, όσοι βρεθούν στον Κήπο του Μεγάρου το βράδυ της 21ης Ιουνίου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μέρη από τη Σουίτα για τσέλο και πιάνο του Περικλή Κούκου, την Ουγγρική ραψωδία του Ντάβιντ Πόππερ (1843-1913) καθώς και ένα απόσπασμα υψηλής δεξιοτεχνίας για σόλο βιολοντσέλο από το Κοντσέρτο για τσέλο και πνευστά του Φρήντριχ Γκούλντα (1930-2000).

Θα ακολουθήσει η Παιδική και Νεανική Χορωδία ROSARTE με τραγούδια από παραμύθια και παιδικές συλλογές ελλήνων συνθετών (Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Ξανθούλη, Νίκου Κυπουργού και Τατιάνας Ζωγράφου), κομμάτια γραμμένα για την αγάπη και την αδελφοσύνη των λαών, όπως το «Imagine» του Τζον Λένον, τραγούδια για τον πλανήτη μας, όπως το «Earth Song» του Μάικλ Τζάκσον αλλά και μουσική από αγαπημένες ταινίες.

Στη συνέχεια, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα απολύτως «συντονισμένο» με το χαρούμενο μήνυμα της ημέρας που περιλαμβάνει δημοφιλέστατες χορευτικές μελωδίες.

Η συναυλία της θα αρχίσει με την Εισαγωγή από «Τα πλάσματα του Προμηθέα», το μοναδικό μπαλέτο που συνέθεσε ο Μπετόβεν το 1801. Θα ακολουθήσουν η σύντομη, συναρπαστική και χορευτική Εισαγωγή από τη διάσημη οπερέτα «Η νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους υιού, καθώς και το πασίγνωστο βαλς «Φωνές της άνοιξης» του ίδιου συνθέτη. Το πρόγραμμα θα κλείσει με το «Ιταλικό καπρίτσιο», την περίφημη δηλαδή φαντασία για ορχήστρα που εμπνεύστηκε ο Τσαϊκόφσκι, ύστερα από ένα ταξίδι του στην Ιταλία το 1880.

Για το τέλος, μια ξεχωριστή φωνή, η περφόρμερ Αγγελική Τουμπανάκη θα παρουσιάσει στον Κήπο το πολυμορφικό πρότζεκτ της «Toubanaki and the Buzz Bastardz». 

Η μουσική τους συνδυάζει ξέφρενους βαλκανικούς ρυθμούς, δρόμους της Ανατολής και μελωδίες της Μεσογείου με τζαζ αρμονίες, κροσόβερ αυτοσχεδιασμούς, δημιουργώντας ατμόσφαιρες και εικόνες που εναλλάσσονται διαρκώς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου