Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΧΟΡΟΣ Χορεύουμε την απόσταση που μας χωρίζει

H «Alaska» της Ίριδας Καραγιάν, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Πέντε σώματα, πέντε αισθήσεις. Μαζί, χορεύουμε την απόσταση που μας χωρίζει. Στο πνεύμα στήριξης που παρέχει στους Έλληνες χορογράφους, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει τη νέα παραγωγή της Ίριδας Καραγιάν και της ομάδας της, Ζήτα, με τίτλο «Alaska», από τις 26 έως τις 29 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ.

Η χορεύτρια - χορογράφος Ίρις Καραγιάν και η ομάδα της έχουν χαράξει με σταθερά και προσεκτικά βήματα μια πορεία, που περιλαμβάνει σημαντικούς σταθμούς στην Ελλάδα, ενώ οι διεθνείς διακρίσεις προσφέρουν νέες ευκαιρίες σε αυτήν τη δυναμική εκπρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού χορού.

Πειραματισμός με τις αισθήσεις

Η βιαιότητα της ανθρώπινης φύσης, η σχέση του ατόμου με την ομάδα, η κατασκευή της κίνησης και η διαδικασία εξέλιξής της, η εξερεύνηση της δράσης στον χώρο και του ίχνους, που αυτή αφήνει, είναι θέματα, που απασχόλησαν την Ίριδα Καραγιάν σε προηγούμενα έργα.

Στη νέα της παραγωγή, εμπιστεύεται και πάλι έναν από τους μόνιμους συνεργάτες της, τον τσελίστα και συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Νίκο Βελιώτη, ενώ, παράλληλα, αποδεικνύει ότι είναι ανοιχτή σε νέες συνεργασίες από τον ευρύτερο χώρο των τεχνών, προσκαλώντας τον θεωρητικό τέχνης, επιμελητή εκθέσεων και συγγραφέα Σωτήρη Μπαχτσετζή ως σύμβουλο δραματουργίας και τον εικαστικό Γιώργο Μαραζιώτη στη δημιουργία του σκηνικού περιβάλλοντος.

Μαζί με την ομάδα Ζήτα, πειραματίζονται με τις αισθήσεις και τον τρόπο, με τον οποίο αυτές λειτουργούν σε σχέση με την αντίληψη και την κατανόηση της εικόνας σε κίνηση.

Επιχειρώντας να μπουν στο σώμα του άλλου

Μέσα σε έναν άδειο λευκό χώρο, πέντε σώματα κινούνται, ευρισκόμενα σε διαρκή επαφή. Κατευθύνουν την προσοχή τους σε μια χορογραφία, που σχεδιάζεται πάνω στις επιφάνειες των σωμάτων και, σταδιακά, στον χώρο που προκύπτει, καθώς απομακρύνονται. 

Γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργούν στενούς οριακούς χώρους, ενεργοποιούν και δέχονται κινητικά ερεθίσματα. Πρωταρχικό σημείο της έρευνας του έργου είναι η εμπειρία τής επαφής των σωμάτων με βασικό άξονα την αφή.
Οι χορευτές δουλεύουν με την ιδέα ότι η κάθε κίνηση, που δημιουργεί την επαφή μεταξύ των σωμάτων, προεκτείνεται και επιχειρεί να μπει στο σώμα του άλλου. 

Η λεπτομέρεια της κίνησης του συνόλου και του καθενός ξεχωριστά, σαν σε κοντινό πλάνο (close - up), βάζει τον θεατή σε διαδικασία θέασης μιας μικροχορογραφίας. 

Αυξομειώσεις εντάσεων, εναλλαγές στην ταχύτητα και τον ρυθμό δημιουργούν χώρους δράσης ανάμεσα στο φανταστικό και το ρεαλιστικό.

Ταυτότητα παράστασης

Ιδέα - χορογραφία: Ίρις Καραγιάν, μουσική: Νίκος Βελιώτης, εικαστική εγκατάσταση: Γιώργος Μαραζιώτης, σύμβουλοι δραματουργίας: Μυρτώ Κατσίκη - Σωτήρης Μπαχτσετζής, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου, παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, εκτέλεση παραγωγής: ομάδα χορού Ζήτα. Ερμηνεύουν: Φίλιππος Βασιλείου, Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Κατερίνα Λιόντου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου.

Παράλληλες δράσεις

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου: Συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές, μετά την παράσταση.

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου: Πρωινή σχολική παράσταση.
Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Μικρή Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 9005800
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 10 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 9 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου