Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΣΙΝΕΜΑ «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»

Στη μεγάλη οθόνη το έργο του Καζαντζάκη 
Το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, ο οποίος είχε υπογράψει και το δημοφιλές σήριαλ του Mega, «Το Νησί».

Το έργο θα γυριστεί με την συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, και την έγκριση των εντεταλμένων φορέων ανάδειξης του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου κρητικού συγγραφέα.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, της κληρονόμου του πατρός της των δικαιωμάτων των εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκης Σταύρου, του κ. Γιώργου Στασινάκη εκ μέρους της διεθνούς εταιρείας φίλων Καζαντζάκη, του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη και του κ. Στέλιου Ματζαπετάκη εκ μέρους του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποχρέωση να στηρίξει το κινηματογραφικό εγχείρημα που έχει τη σύμφωνη γνώμη των εντεταλμένων φορέων ανάδειξης του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου κρητικού συγγραφέα.

«Έχουμε την ευτυχή κατάληξη σήμερα να κλείσει αυτή η συνεργασία που μόνο οφέλη θα δώσει για την Κρήτη για την Ελλάδα», σημείωσε και προσέθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συνεργαζόμαστε για ένα έργο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και μεγάλη ευθύνη όταν παίρνουμε τα δικαιώματα από την κ. Σταύρου, όταν έχουμε την υποστήριξη του Γιώργου Στασινάκη και τον Θοδωρή Παπαδουλάκη που θα κάνει την ταινία ο "Χριστός Ξανασταυρώνεται"».

«Οι φορείς που είναι εντεταλμένοι στην ανάδειξη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο εμπιστευόμαστε στα χέρια του πολυτάλαντου οραματιστή σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο σημαντικά έργα της Παγκόσμιας λογοτεχνίας το "Χριστός Ξανάσταυρώνεται", ένα έργο τόσο επίκαιρο λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης και το προσφυγικό», ανέφερε η εκδότρια και δικαιούχος των έργων του Ν. Καζαντζάκη, Νίκη Σταύρου.

«Ελπίζω, η ταινία να αγγίξει τις καρδιές του κόσμου και να μεταφέρει αυτό το εναγώνιο ερώτημα του Ν. Καζαντζάκη, άραγε ο Χριστός είναι καταδικασμένος να σταυρώνεται πάντα; Η αγάπη σε αυτόν τον κόσμο πώς μπορεί στις καρδιές των ανθρώπων να ανθίσει;», προσέθεσε η ίδια.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Θοδωρής Παπαδουλάκης, από την πλευρά του τόνισε: «Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί γιατί έχουμε πολύ καλούς υποστηρικτές, όπως την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία υποστηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες -από τις λίγες Περιφέρειες στην Ελλάδα με τέτοια πολιτιστική δράση. Νιώθω πάρα πολύ τυχερός που μας δίνονται τα δικαιώματα για να γίνει ταινία αυτό το υπέροχο λογοτεχνικό έργο. Ο σκοπός είναι να διερευνηθεί το νόημα, το περιεχόμενο και το ήθος της συγγραφής του Ν. Καζαντζάκη σε ένα πλαίσιο σύγχρονο. Μια από τις μοναδικές αξίες του συγγραφέα ήταν ότι αυτά που έγραψε τότε έχουν έντονη απήχηση και στη σημερινή εποχή σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και άλλα σύγχρονα προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Δια Βίου Μάθησης-Απασχόλησης Περιφέρειας Κρήτης, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης έχει αποδείξει ότι το έμψυχο δυναμικό αλλά και το άυλο πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτει το προάγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε το πολιτιστικό κεφάλαιο του Ν. Καζαντζάκη, τα οικουμενικά έργα του τα οποία προσπαθούμε να τα προάγουμε και να τα προβάλλουμε σε όλο τον κόσμο».

Τέλος ο πρόεδρος της διεθνούς εταιρείας Φίλων «Ν. Καζαντζάκη», Γιώργος Στασινάκης, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, και προσωπικά μου αρέσει που ο σκηνοθέτης θέλει να δώσει ένα σύγχρονο πνεύμα σε αυτό το έργο, επίσης να δείξει την επικαιρότητα και παγκοσμιότητα αυτού του έργου», και ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κρήτης και την Περιφέρεια για το πραγματικό ενδιαφέρον τους.

Η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική τηλεοπτική σειρά

Η τηλεοπτική δραματική σειρά «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» προβλήθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 1975-1976 και συντάραξε το τηλεοπτικό κοινό, σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

Το σενάριο ήταν βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, με το οποίο η ΕΡΤ έκανε τα πρώτα αποφασιστικά βήματα στην παραγωγή μεγάλων ποιοτικών τηλεοπτικών σειρών.


Προβλήθηκε σε 50 επεισόδια των 45 λεπτών και ήταν παραγωγή του Αστήρ TV, ενώ σήμερα διασώζεται σε 18 επεισόδια των 50 λεπτών, καθώς μεγάλο τμήμα του φιλμ πάνω στο οποίο γυρίστηκε η σειρά ξαναχρησιμοποιήθηκε αργότερα ή καταστράφηκε λόγω κακής συντήρησης.

Η καταστροφή ή επαναχρησιμοποίηση του υλικού πάνω στο οποίο είχαν γυριστεί οι τηλεοπτικές σειρές της δεκαετίας του 1970 (όπως «Η Γειτονιά μας», «Άγνωστος Πόλεμος», «Γιούγκερμαν» κ.ά.) είχε σαν συνέπεια «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» να είναι η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική τηλεοπτική σειρά.

Υπόθεση

Η υπόθεση της σειράς εκτυλίσσεται στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Λυκόβρυση, το 1921. Οι κάτοικοί του είχαν ένα παλιό έθιμο - κάθε επτά χρόνια έκαναν την αναπαράσταση των Παθών του Χριστού και έπρεπε να διαλέξουν μερικούς από τους άνδρες του χωριού που θα υποδύονταν τους Αποστόλους και έναν που θα υποδυόταν τον Χριστό.

Μαζεύονται οι δημογέροντες του χωριού και αποφασίζουν σε ποιους θα αναθέσουν τους ρόλους. Οι δημογέροντες είναι ο παπα-Γρηγόρης, ο γερο-Λαδάς, ο άρχοντας Πατριαρχέας, ο καπετάνιος και ο δάσκαλος του χωριού και αδελφός του παπα-Γρηγόρη.

Οι δημογέροντες αποφασίζουν να δώσουν τον ρόλο του Ιωάννη στον γιο του Πατριαρχέα, τον Μιχελή, τον ρόλο του Πέτρου στο Γιαννακό, τον ρόλο της Μαγδαληνής στην Κατερίνα, την πόρνη του χωριού, τον ρόλο του Ιούδα στον Παναγιώταρο και τέλος τον ρόλο του Χριστού στον πιο αθώο που δεν ήταν άλλος από τον βοσκό των προβάτων του Πατριαρχέα, τον Μανωλιό.

Στη συνέχεια, καταφθάνουν πρόσφυγες από κάποιο μακρινό χωριό που λεηλάτησαν οι Τούρκοι και προσπαθούν να βρουν κάποιο μέρος να εγκατασταθούν, με όσα πολύτιμα πράγματα κατάφεραν να πάρουν μαζί τους.

Επικεφαλής τους είναι ένας πράος, δυναμικός με ψυχή αντάρτη ιερέας, ο παπα-Φώτης. Δυστυχώς οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης τους διώχνουν παρακινούμενοι από τον παπα-Γρηγόρη να μην τους αφήσουν να μείνουν, επειδή τάχα διαπίστωσε ότι μία από τις γυναίκες των προσφύγων έχει χολέρα. Ο Μανωλιός, όμως, με τον Γιαννακό, τον Μιχελή και τους άλλους «Απόστολους» τους λένε να πάνε στη Σαρακίνα όπου και υπάρχουν κάτι σπηλιές έτσι ώστε να μείνουν εκεί.

Στη σειρά συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Κάτια Δανδουλάκη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιώργος Φούντας, Γεωργία Βασιλειάδου, Νάσος Κεδράκας, Δήμος Σταρένιος, Αλέξης Γκόλφης, Λυκούργος Καλλέργης, Νίκος Καλογερόπουλος, Μαίρη Ιγγλέση, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Γιάννης Αργύρης, Τζένη Φωτίου, Κώστας Γκουσγκούνης, Νότης Περγιάλης, Νίκος Χατζίσκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου