Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΣΙΝΕΜΑ «Η Επιστροφή» - «The Revenant»

Της Ιωάννας Παππά
Με φόντο μια αχαρτογράφητη έκταση στην άγρια φύση της Αμερικής, ο εξερευνητής και επικεφαλής- ιχνηλάτης μιας ομάδας αμερικανών κηνυγών  Χιου Γκλας δέχεται επίθεση από μια αρκούδα και εγκαταλείπεται από τα μέλη της ομάδας του. Μόνος και βαρύτατα τραυματισμένος, ο Γκλας αρνείται να υποκύψει. 

Με οδηγό την δύναμη της θέλησης και την αγάπη για την ιθαγενή γυναίκα του και τον γιο τους, ξεκινά μια Οδύσσεια μέσα από την τεράστια άγρια Δύση σε αναζήτηση του άνδρα που τον πρόδωσε: τον Τζον Φιτζέραλντ. Αυτό που ξεκινά ως μια ανελέητη αποστολή για εκδίκηση εξελίσσεται σε ένα ηρωικό ταξίδι προς τη λύτρωση.

Με λίγο δισταγμό στην αρχή δεδομένου ότι οι  αμερικανικές δραματικές ταινίες περιπέτειας  σκληρής  επιβίωσης  δεν ανήκουν στις πρωταρχικές επιλογές μου όταν επιλέγω να επισκεφτώ τη μια και μοναδική  κινηματογραφική αίθουσα της πόλης μια προηγούμενη δουλειά του  ανατρεπτικού μεξικανού σκηνοθέτη με παρακίνησε άνετα σε αυτό.

Αναφέρομαι στα «  21 γραμμάρια» παραγωγή του 2003 με παραπομπές  στο ακριβές βάρος της ανθρώπινης ψυχής …αυτό το «ειδικό» βάρος  με οδήγησε και   στο πολλά  υποσχόμενο φετινό του κινηματογραφικό πόνημα «Η Επιστροφή» - «The Revenant» και μιλώντας για πόνημα κυριολεκτώ αφού η συγκεκριμένη ταινία πέρασε από μια μεγάλη «περιπέτεια» και  αρκετές  αναβολές έως ότου καταλήξει στο σελιλόϊντ. Γυρίστηκε μέσα σε σκληρές καιρικές συνθήκες και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαιτίας ακριβώς αυτών των δύσκολων συνθηκών.

Ο  Ντι Κάπριο που ως  νεαρός πρωταγωνιστής τη δεκαετία του ΄90 φιγουράριζε σε πόστερ κοριτσίστικων δωματίων   καταδεικνύει σήμερα  πια την ερμηνευτική του ωριμότητα  ενσαρκώνοντας έναν πολύ διαφορετικό ρόλο  από εκείνους στους οποίους τον είχαμε συνηθίσει…είναι πια ήρεμος…και κατασταλαγμένος ….οι εκφράσεις στο πρόσωπό του και οι κινήσεις του σώματός του  είναι από μόνες τους ερμηνεία χωρίς να χρειάζεται να αρθρώνει λόγο…

Η ταινία αν και  κάποιος ίσως  τη  θεωρήσει αρχικά ένα γουέστερν με επικό χαρακτήρα και ένα ακόμη  εμπορικό μπλοκμπάστερ με  υποψηφιότητα  για δώδεκα  χρυσά αγαλματίδια συντηρεί  άνετα τη  σινεφίλ πλευρά της αφού εκτός από τις σκηνές ωμού ρεαλισμού προβάλλει αβίαστα και μια εξαιρετική ποιητική φλέβα που μετενσαρκώνεται σε δημιουργία μέσα από  εξαιρετική φωτογραφία και  την  υποβλητική μουσική που συναρπάζουν ,τις αργές σκηνές που συμπορεύονται με την καταιγιστική δράση,την ένταση των ανθρώπινων συναισθημάτων και την αξία των ανθρώπινων σχέσεων σε περιβάλλοντα δύσκολα και αφιλόξενα.

Ο αχανής και παγωμένος αμερικανικός Βορράς  η αιώνια πάλη μεταξύ των πληθυσμών ιθαγενών και των ξένων επεμβατικών δυνάμεων στη νέα ήπειρο αλλά και η ανθρώπινη αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια  στον αντίποδα της ωμής βίας  και του αλληλοσπαραγμού με σκοπό το κέρδος  βοηθούν την ταινία να ξεπεράσει  την  απλή δραματική  περιπέτεια κάνοντας τον θεατή να προβληματιστεί μέσα από ουσιαστικά και  παναθρώπινα μηνύματα όπως είναι η  παντοδυναμία και η σοφία της φύσης που μας περιβάλλει, η αξία της αγάπης, της φιλίας, της αυταπάρνησης, η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, η τιμή  και  η αξιοπρέπεια που οφείλουμε να προασπίζουμε με  υπομονή, επιμονή με κάθε τρόπο και μέσο.

«Η Επιστροφή» - «The Revenant»
Aμερικανική ταινία –έτος παραγωγής 2015,Διάρκεια:156’ σκηνοθεσία Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου με τους: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τομ Χάρντι, Γουίλ Πούλτερ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου