Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΣΙΝΕΜΑ «Τράμπο»

Η φριχτή ιστορία του «κυνηγιού μαγισσών» στην πολυδιαφημιζόμενη χώρα της ελευθερίας άξιζε να ειπωθεί και αξίζει να τη δείτε
Στη μυθοπλασία «Η Βιτρίνα» (1976) του Μάρτιν Ριτ, στο ντοκιμαντέρ «Hollywood on Trial» (1976) του Ντέιβιντ Χέλπερν, στη μυθοπλασία «Καληνύχτα και καλή τύχη» (2005) του Τζορτζ Κλούνεϊ και στο ντοκιμαντέρ «Τράμπο» (2007) του Πίτερ Ασκιν, έρχεται να προστεθεί και ένας μυθοπλαστικός «Τράμπο» (2015) του Τζέι Ρόουτς.

Όλες κινηματογραφικές ταινίες με θέμα Χόλιγουντ και «Μαύρη Λίστα» του Μακάρθι - όνομα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη όχι γιατί ο γερουσιαστής συμμετείχε άμεσα στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων, αλλά γιατί συνεισέφερε τα μάλα στην αντικομμουνιστική υστερία που καθιστούσε κοινωνικά αποδεκτές τις ακρότητες της Επιτροπής.

Η ταινία του Ρόουτς δεν είναι αριστούργημα, είναι ενδιαφέρουσα. Και ενδιαφέρον δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ποιοτική αφήγηση.

Είναι μια κλασική προσέγγιση στον ηρωισμό του θέματος, με την εκπληκτική ερμηνεία του Μπράιαν Κράνστον, αλλά και του Τζον Γκούντμαν που θυμίζει τον Ζίρο Μόστελ στη «Βιτρίνα» του Μάρτιν Ριτ.

Η ταινία είναι ευκολοχώνευτη, ελαφριά, γρήγορη και διασκεδαστική. Παράλληλα, όμως, είναι ξύλινη, διάτρητη από κλισέ, μονοδιάστατους χαρακτήρες και έλλειμμα έμπνευσης.
Όπως και να 'χει, η φριχτή ιστορία του «κυνηγιού μαγισσών» στην πολυδιαφημιζόμενη χώρα της ελευθερίας άξιζε να ειπωθεί και αξίζει να τη δείτε...

Το φιλμ ανοίγει το 1947 και συναντάμε τον Ντάλτον Τράμπο, έναν πλούσιο, πετυχημένο και καλοπληρωμένο σεναριογράφο του Χόλιγουντ.

Ο Τράμπο, που έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ το 1943, υπήρξε σταθερή παρουσία στο κοινωνικό προσκήνιο, στο πλευρό των συνδικάτων, στον αγώνα για κοινωνικά δικαιώματα και ίση αμοιβή.

Στον Τράμπο, που βρίσκεται μεταξύ των «Δέκα του Χόλιγουντ», επιδίδεται κλήτευση για κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής που ερευνά κατά πόσο κομμουνιστικές ιδέες είχαν παρεισφρήσει στους αμερικανικούς θεσμούς. Ο Τράμπο αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις της Επιτροπής.

Καταδικάζεται σε φυλάκιση και εκτίει την ποινή του. Με την αποφυλάκισή του και για 13 ολόκληρα χρόνια, οι πιο σημαντικοί παραγωγοί του Χόλιγουντ αρνούνται να του δώσουν δουλειά, από φόβο μη συσχετιστούν με τις πολιτικές απόψεις του σεναριογράφου που θεωρούνται εξτρεμιστικές.

Ο Τράμπο υποχρεώνεται να πουλήσει το μεγάλο σπίτι του και να μετακομίσει. Περιθωριοποιημένος από φίλους, συναδέλφους και γείτονες, ο Τράμπο κρατά όρθια την οικογένειά του με κόπο, γράφοντας σενάρια για ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, με ψεύτικο όνομα.

Η ταινία του Ρόουτς αναδεικνύει τη συγκεκριμένη προσωπική περίπτωση, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει μια εξόφθαλμα επικίνδυνη και θυελλώδη περίοδο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η ταινία βρίθει λεπτομερειών τόσο ως προς την πνευματώδη προσωπικότητα του Τράμπο, όσο και τις ονομαστικές κλητεύσεις θρύλων του Χόλιγουντ.

Το μελόδραμα του Ρόουτς είναι άνισο: πλοκή, βάθος και πάθος συνδέονται ερμητικά με τον Τράμπο, χωρίς να αγγίζουν οποιαδήποτε βαθύτερη κατανόηση του επαίσχυντου κεφαλαίου στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Με τους: Μπράιαν Κράνστον, Ελεν Μίρεν, Τζον Γκούντμαν κ.ά.
Παραγωγή: «Trumbo », ΗΠΑ (2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου