Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ελπίδα για μια νέα ζωή»

Η φωτογραφία που πρώτευσε σε διαγωνισμό φωτοειδησεογραφίας
H εικόνα ενός άνδρα και ενός βρέφους κάτω από τα συρματοπλέγματα των σερβο-ουγγρικών συνόρων, που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό φακό του ο Αυστραλός Γουόρεν Ρίτσαρντσον, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον σημαντικότερο διαγωνισμό φωτοειδησεογραφίας, όπως ανακοίνωσαν οι οργανωτές του World Press Photo.

Με τίτλο «Ελπίδα για μια νέα ζωή», η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον ελεύθερο επαγγελματία φωτογράφο τη νύχτα της 28ης Αυγούστου 2015, την ώρα που πρόσφυγες προσπαθούσαν να περάσουν στην Ουγγαρία. Ένα μωρό πέρασε από χέρι σε χέρι, κάτω από τα συρματοπλέγματα των συνόρων μεταξύ της διάβασης Χόργκος στη Σερβία και αυτής στο Ρόζκε της Ουγγαρίας.
Ο Γουόρεν Ρίτσαρντσον
Η φωτογραφία του Ρίτσαρντσον είναι «δυνατή από την απλότητά της», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής και διευθυντής φωτογραφίας του Γαλλικού Πρακτορείου Φρανσίς Κον.

Ο Αυστραλός φωτογράφος απέσπασε, επίσης, το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Μοναδικές φωτογραφίες καυτής επικαιρότητας» ενώ το δεύτερο βραβείο δόθηκε στον Κορεντίν Φόλεν για μια φωτογραφία από διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι, μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo.

Τέσσερις φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων βραβεύτηκαν επίσης. Ο Σαμίρ Αλ-Ντούμι, που έχει τη βάση του στη Συρία, πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ρεπορτάζ καυτής επικαιρότητας» για τις φωτογραφίες που τράβηξε αμέσως μετά από μια αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.

Ο Σύρος συνάδελφός του Αμπντ Ντουμάνι πήρε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Ρεπορτάζ γενικής επικαιρότητας» για τις φωτογραφίες νεκρών και τραυματισμένων παιδιών σε επιδρομές, επίσης, στη Ντούμα.
Η φωτογραφία του Ρομπέρτο Σμιντ
 Ρομπέρτο Σμιντ, βετεράνος του AFP, πήρε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Ρεπορτάζ γενικής επικαιρότητας» για φωτογραφίες από χιονοστιβάδα στο όρος Έβερεστ, η οποία προκλήθηκε από τον σεισμό στο Νεπάλ τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Μπουλέντ Κιλίτς, που έχει τη βάση του στην Τουρκία, πήρε το τρίτο βραβείο στην ίδια κατηγορία για τις φωτογραφίες του με τους Σύρους πρόσφυγες στα τουρκικά σύνορα.
Η φωτογραφία του Μπουλέντ Κιλίτς
Περίπου 83.000 φωτογραφίες υποβλήθηκαν στην επιτροπή από 5.775 φωτογράφους από 128 χώρες. Η 18μελής επιτροπή επέλεξε να βραβεύσει 41 φωτογράφους 21 εθνικοτήτων, σε επτά κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου