Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟ «Βυζαντινή Αυτοκρατορική Ιδεολογία. Τα Κάτοπτρα Ηγεμόνος της Μέσης Βυζαντινής Περιόδου»

Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Καρατόλιου
Οι εκδόσεις «Historical Quest» και ο εκπαιδευτικός και ιστορικός με ειδίκευση στη Βυζαντινή ιστορία Κωνσταντίνος Καρατόλιος, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο: «Βυζαντινή Αυτοκρατορική Ιδεολογία. Τα Κάτοπτρα Ηγεμόνος της Μέσης Βυζαντινής Περιόδου».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κώστας Αγγελής, υποψήφιος Διδάκτορας Βυζαντινής Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α. και ο Νίκος Κλόκας, δημοσιογράφος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στις 19.30 μ.μ. στη σοφίτα του «Αθηναίων Πολιτεία», Ακάμαντος 1 και Απ. Παύλου 33, Θησείο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Βυζαντινή Αυτοκρατορική Ιδεολογία: Τα Κάτοπτρα Ηγεμόνος Της Μέσης Βυζαντινής Περιόδου

Βασικό μέλημα κάθε κοινωνίας είναι η αναπαραγωγή των αξιών, των στάσεων και των αντιλήψεών της. Αυτό το επιτυγχάνει μέσα από ένα σύμπλεγμα τυπικών και άτυπων μορφών αγωγής και εκπαίδευσης.

Η διαδικασία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σπουδαιότητα όταν ο αποδέκτης της είναι πρίγκιπας και μελλοντικός αυτοκράτορας του Βυζαντίου και παράλληλα, ο παιδαγωγός είναι κάποιος με την αίγλη και τη μόρφωση του πατριάρχη Φωτίου ή όταν τις συμβουλές τις απευθύνει κάποιος με την πρακτική σοφία του Κεκαυμένου.

Ταυτόχρονα, η βυζαντινή κοινωνία υπήρξε βαθύτατα επιτελεστική. Η τελετουργία δεν ήταν μία από τις πολλές αυλικές δραστηριότητες, ήταν βασικός παράγοντας ιδεολογικής αναπαραγωγής, διαδικασία νομιμοποίησης και ενδυνάμωσης της βασιλικής εξουσίας.

Τα κάτοπτρα ηγεμόνος καλούνται να υπηρετήσουν τον διπλό αυτό ρόλο: ως κείμενα που απευθύνει ο παιδαγωγός στον μαθητή, επιχειρούν να συμβουλεύσουν τον νουθετούμενο για όλες τις πτυχές της ζωής, ενώ ως ρητορικά κείμενα προσπαθούν να περιγράψουν και να σχηματοποιήσουν τη βυζαντινή αυτοκρατορική ιδεολογία.

Σε σχέση με το συγγενικό τους είδος των βασιλικών εγκωμίων έχουν μία βασική διαφορά. Εδώ ο συγγραφέας τους δεν ενδιαφέρεται να εκθειάσει τα προτερήματα του βασιλιά, αλλά με τη μεγαλύτερη ελευθεροστομία που του χαρίζει ο ρόλος του ως δασκάλου, μπορεί να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα και να μιλήσει με μεγαλύτερο ρεαλισμό.

Στο βιβλίο αυτό αναλύονται τα πέντε κάτοπτρα ηγεμόνος της Μέσης Βυζαντινής περιόδου: 
  • Η επιστολή στον Βόρι-Μιχαήλ και τα «Κεφάλαια Παραινετικά», 
  • Έργα του πατριάρχη Φωτίου, 
  • Η «Εταίρα Παραίνεσις», 
  • Έργο αγνώστου συγγραφέα, 
  • Ο βασιλικός ανδριάντας που περιλαμβάνεται στο «Στρατηγικόν» του Κεκαυμένου 
  • και η «Παιδεία Βασιλική», έργο του Θεοφύλακτου Αχρίδος.

Κωνσταντίνος Καρατόλιος

Ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982.

Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Βυζαντινές Σπουδές» του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Έχει εργαστεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διδάσκει σε σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων «Το Υγρόν Πυρ και η Συμβολή του στη Βυζαντινή Ισχύ» και «Βυζαντινή Αυτοκρατορική Ιδεολογία, τα Κάτοπτρα Ηγεμόνος της Μέσης Βυζαντινής Περιόδου».



Τίτλος: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ: 
ΤΑ ΚΑΤΟΠΤΡΑ ΗΓΕΜΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Καρατόλιος
Εκδόσεις: Historical Quest
ΣΕΙΡΑ: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Σελίδες: 420
Τιμή: 18,00 €

Παρακολουθείστε και τη συνέντευξη που μεταδόθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2015, όπου ο ιστορικός και συγγραφέας μίλησε για το Υγρό Πυρ, στην εκπομπή του Γιάννη Χρονόπουλου «Οδύσσεια 2015» στο ραδιόφωνο του «Press Project»:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου