Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

«Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας»

Στο σφυρί η πρώτη έκδοση βιβλίου του Νεύτωνα με τιμή εκκίνησης... ένα εκατ. δολάρια
Αποτέλεσμα εικόνας για philosophiae naturalis principia mathematica
Σε δημοπρασία από τον Οίκο Christie’s, βγαίνει ένα σπάνιο αντίγραφο της πρώτης έκδοσης ενός από τα σημαντικότερα επιστημονικά έργα όλων των εποχών, του βιβλίου του Ισαάκ Νεύτωνα «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας», με τιμή εκκίνησης το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Πρόκειται για την υψηλότερη αρχική τιμή για αντίγραφο του συγκεκριμένου βιβλίου, ενώ ένα άλλο αντίγραφο είχε δημοπρατηθεί το 2013 με τιμή εκκίνησης 600.000 δολάρια, αλλά είχε πιάσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον Guardian, το 1687 είχαν τυπωθεί περίπου 400 αντίγραφα της πρώτης έκδοσης του έργου και από αυτά το ένα πέμπτο κατευθύνθηκε στην Ευρώπη.

Ο Χάλεϊ μάλιστα έπεισε το Νεύτωνα να εκδώσει τις θεωρίες του σε βιβλίο και κατέβαλε εκείνος το κόστος της έκδοσης, καθώς η Βασιλική Εταιρεία επιστημών είχε ξεμείνει από χρήματα.

Μάλιστα σήμερα, η Βασιλική Εταιρεία φυλάει δύο αντίγραφα της πρώτης έκδοσης, καθώς και το αρχικό χειρόγραφο του Νεύτωνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για philosophiae naturalis principia mathematica

Το έργο του βρετανού φυσικομαθηματικού επέδρασε όσο λίγα όχι μόνο στις θετικές επιστήμες, αλλά γενικότερα στην ανθρώπινη σκέψη και στον δυτικό πολιτισμό και μαζί με τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, θεωρούνται τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου