Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

«Κυκλαδική Κοινωνία 5.000 χρόνια πριν»

Οι «σιωπηλοί μάρτυρες» λένε τις ιστορίες τους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ομάδες ειδωλίων σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή ακόμα και τελετουργίες φιλοξενεί μεταξύ άλλων η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Άρσεν και θήλυ, πλάι πλάι, περιμένουν τον επισκέπτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, να τον καλωσορίσουν στην καινούργια περιοδική έκθεση με τίτλο «Κυκλαδική Κοινωνία 5.000 χρόνια πριν». 

Πρόκειται για τον πυρήνα της οικογένειας, όπως εξηγεί ξεναγώντας ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και εμπνευστής ενός ακόμη θαύματος. Αυτής της έκθεσης, για την οποία μεγαλοφυώς συγκέντρωσε όσα κυκλαδικά ειδώλια μπόρεσε.

Αυτοί οι «Σιωπηλοί μάρτυρες», όπως αποκαλεί τα κυκλαδικά αγαλματίδια ο κ. Σταμπολίδης, είναι εξαιρετικά εύγλωττοι για όποιον θέλει να αφουγκραστεί τις ιστορίες τους. Η έκθεση στήθηκε με πρωταγωνιστές τις απεικονίσεις της ανθρώπινης μορφής και με την ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων χειρών εκείνων των ανθρώπων.

Το αρσενικό και το θηλυκό δεν έχουν ύψος μεγαλύτερο από 30-40 εκατοστά. Άλλα, όμως, είναι κατά πολύ μικρότερα. Υπάρχουν, βεβαίως, και μεγαλύτερα, όπως το καταπληκτικό ειδώλιο με το οποίο κλείνει η έκθεση και έχει ύψος περίπου 1,5 μέτρο. Γιατί προτιμώνται οι μικρές φόρμες; Ο Ν. Σταμπολίδης έχει την εξήγηση: η φύση, τα αγαθά που αυτή προσφέρει, το τοπίο, η νησιωτική γη, είναι μινιμαλιστικά στις Κυκλάδες. Αυτό καθορίζει τα πάντα, μαζί με το υλικό.

Προχωράμε στην επόμενη βιτρίνα με τα ειδώλια της γονιμότητας. Βιολόσχημα ή και ανθρωπόμορφα ειδώλια, φέρουν εγχαράξεις ή γλυφές που υποδηλώνουν φύλο, εγκυμοσύνη, λοχεία κ.ά. Ο πυρήνας της κοινωνίας, που δεν είναι άλλος από την οικογένεια. Δυο χέρια κρατούν ένα μωρό. Θεϊκό ή όχι; Κανείς δεν μπορεί να πει.

Κατόπιν, παρουσιάζονται ομάδες ειδωλίων σε κοινωνικές εκδηλώσεις - ή ακόμα και τελετουργίες. Ο εγείρων πρόποσιν είναι δίπλα στον αυλητή και τον αρπιστή. Μαζί τους κάποιοι άνδρες αγκαλιασμένοι, που πιθανώς χορεύουν. Παρόμοια κίνηση φαίνεται να έχουν και οι άνδρες σε φωτογραφία του Ρόμπερτ ΜακΚάμπε από τις Κυκλάδες, φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη δεκαετία του '50 και εκτίθενται εν παραλλήλω στο Μουσείο.

Ανάμεσα στις προθήκες που τραβούν την προσοχή είναι και εκείνη με τους κυνηγούς, τους ψαράδες και άλλους, που κάνουν διάφορες εργασίες. Μαζί τους εκτίθενται σκεύη, αγγεία, αλλά και εργαλεία όπως ένα αγκίστρι και ένα πριόνι από πέτρα! Εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι ολόμαυροι τοίχοι, που κάνουν αντίθεση με τα ειδώλια.

Η έκθεση φιλοξενείται στο ισόγειο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Οργανώθηκε σε σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και περιλαμβάνει 191 αρχαία αντικείμενα: από τη συλλογή του ίδιου του Μουσείου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (98 έργα από τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου και Πάρου), καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, το οποίο συνέβαλε οικονομικά.

Στη φωτογραφία: Ομάδες ειδωλίων σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή ακόμα και τελετουργίες φιλοξενούνται μεταξύ άλλων στην έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου