Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

«Τα Μάτια της Έλσας»

Μουσικοθεατρική σύνθεση της Αθηνάς Κεφαλά στο «Το μπαράκι της Διδότου» 
Αποτέλεσμα εικόνας για Τα Μάτια της Έλσας
Η ποίηση και η αλήθεια του Λουί Αραγκόν αντικατοπτρίζονται μέσα από τα μάτια της γυναίκας που αγάπησε, Έλσας Τριολέ, στην μουσικοθεατρική σύνθεση της Αθηνάς Κεφαλά «Τα Μάτια της Έλσας». 

Η Έλσα, μεγαλωμένη στο λογοτεχνικό περιβάλλον της αριστοκρατικής Ρωσίας, έδρασε καταλυτικά στην ποίηση του Αραγκόν, αποτελώντας για αυτόν τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης.

Η παράσταση στηρίζεται στην αλληλογραφία της Έλσας Τριολέ με την αδελφή της, Λίλιαν Μπρικ.

Τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα του περασμένου αιώνα ανιχνεύονται στα γράμματά τους μέσα από υπονοούμενα και επιγραμματικές αναφορές.

Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου η επικοινωνία ήταν δύσκολη, την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αδύνατη.

Η αλληλογραφία των δύο αδελφών, η ποίηση του Αραγκόν και τα λογοτεχνικά κείμενα που αντάλλασσαν, παρ' όλες τις δυσκολίες, αποτελούν τη μοναδική ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσά τους.

Οι συναντήσεις των δύο αδελφών δεν ήταν συχνές.  Κι επειδή ο Αραγκόν και η Τριολέ ταξίδευαν συχνά, ο Αραγκόν αποκαλούσε «σπασμένη λογοτεχνία» την αλληλογραφία των δύο αδελφών.

Η παράσταση είναι μουσικοθεατρική σύνθεση με πρωτότυπα μελοποιημένα τραγούδια σε Ελληνική μετάφραση των ποιημάτων, τραγούδια συνθετών που έγραψαν μουσική σε ποίηση Αραγκόν όπως οι Leo Ferre, Jean Ferrat, Georges Brassens.

«Τα Μάτια της Έλσας» ανεβαίνουν για δεύτερη χρονιά στο «Μπαράκι της Διδότου».

«Τα μάτια της Έλσας», το ποίημα που έγραψε ο Λουί Αραγκόν μέσα στην κατεχόμενη Γαλλία το 1942 για την Έλσα Τριολέ έδωσε τον τίτλο στην παράσταση της Αθηνάς Κεφαλά, που έγραψε κείμενα, μετέφρασε και έκανε τη σκηνοθεσία του έργου.

Είναι ο τίτλος που σμίγει σε ένα σταυροδρόμι δύο παράλληλες αφηγήσεις:

Η πρώτη και βασική αφήγηση είναι η αλληλογραφία για πενήντα χρόνια -από την επανάσταση των μπολσεβίκων μέχρι τον Μάη του ’68 στο Παρίσι- των δύο Ρωσίδων αδελφών, της Έλσας Τριολέ, γυναίκας του Αραγκόν και της Λίλι Μπρικ, συντρόφου του Μαγιακόφσκι.

Η δεύτερη αφήγηση είναι τα ίδια τα ποιήματα του Αραγκόν που ακούγονται με απαγγελίες αλλά και με ζωντανή μουσική και τραγούδι, ακολουθώντας την εξέλιξη της ζωής και του έργου του.

Και οι δύο αδερφές λατρεύουν τον Μαγιακόφσκι, θαυμάζουν την τέχνη του και είναι δεμένες με τη σοβιετική τους πατρίδα. Μετά την αυτοκτονία του το 1930 αφιερώνουν σε αυτόν μέχρι το τέλος της ζωής τους μεγάλο κομμάτι της σκέψης και της δραστηριότητάς τους.

Η Έλσα τον γνώρισε στη Μόσχα όταν εκείνη ήταν λιγότερο από 17 χρονών. Εκείνος σύντομα ερωτεύτηκε τη Λίλι κι έζησε μαζί της, ενώ η Έλσα παντρεύτηκε έναν Γάλλο κι εγκατέλειψε τη Σοβιετική Ένωση.

Ο φουτουριστής Μαγιακόφσκι γίνεται και η αφετηρία που γνωρίζονται κι ερωτεύονται από την πρώτη στιγμή η Τριολέ με τον Αραγκόν το 1928, όταν ο Μαγιακόφσκι επισκέπτεται το Παρίσι και συναντά στην «Κουπόλ» τους Γάλλους πρωτοπόρους ποιητές.

Ο Αραγκόν ήταν τότε μαζί με τον Μπρετόν πρωτοπόροι στην ομάδα των σουρεαλιστών και μόλις είχε γίνει μέλος του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος. Ακολουθούν η αυτοκτονία, ο Πόλεμος, η Αντίσταση στη Γαλλία, η Απελευθέρωση και τα μετέπειτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ο Μάης του ’68.

Η αλληλογραφία των δύο αδελφών παρακολουθεί αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα, προβάλλοντας παράλληλα τον διαφορετικό ψυχισμό τους: Η Έλσα πιο αυστηρή, δοσμένη στο συγγραφικό της έργο και τον Αραγκόν, συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις. Η Λίλι, γλύπτρια, συμμετέχει στη ζωή και στις τέχνες φαινομενικά πιο ανάλαφρα.

«Τα Μάτια της Έλσας» 
Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία
Αθηνά Κεφαλά
Μετάφραση αποσπασμάτων της ποίησης του Αραγκόν
Άννα Φιλίνη
Μετάφραση των ποιημάτων του Μαγιακόφσκι
Γιάννης Ρίτσος
Μουσικές προσαρμογές και σύνθεση
Μαρίνος Κωστόπουλος
Έλσα Τριολέ
Νατάσσα Κρητικού
Λίλιαν Μπρικ
Νιόβη Πεπέ
Αφηγήτρια
Χρύσα Καψούλη
Τα ποιήματα διαβάζουν σε προβολή οι ποιητές
Γιώργος Μαρκόπουλος και Θωμάς Τσαλαπάτης
Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Αδελφοσύνη» απαγγέλλει:
Μάνια Παπαδημητρίου 
Μέρα Παραστάσεων:
Κάθε Δευτέρα στις 21.00
Διάρκεια παράστασης
60'
Τιμή
10ευρώ με ποτό
«Το μπαράκι της Διδότου» 
Διδότου 3, Κολωνάκι
Τηλέφωνο:
 210 3642990

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου